Cowpea / Pasuljica Mayo Speckled

300.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , , ,

Opis

Cowpea / Pasuljica Mayo Speckled

Colima sorta ‘pinto ‘ , iz Los Capomosa, Sinaloa. Seme dobijeno iz Meksičke banke semena, veoma retka i ugrožena vrsta.

Seme je proizvedeno u Srbiji, provereno i odlično radja u našim uslovima. Visoke temperature i suša ne smetaju plodonošenju niti cvet otpada pri visokoj temperaturi.

Vigna unguiculata , Cacarica
Cacarica kako je neki zovu, ili pasuljica jer ima dosta sitnije zrno naspram klasičnog pasulja. Zbog niskog sadržaja vlakana ne izaziva nadimanje i brzo se kuva. Iako mnogi pišu da je lekovita to nije dokazano ali sadrži visoki procenat proteina, minerala i vitamina i nizak sadržaj masti pa je pogodna za dijabetičare i nema negativnih nusposledica. Pored zrna se koristi u ishrani: list, mahuna, zrno zeleno ili suvo ( kremaste je strukture i dosta slatko pa se vrlo često koristi i za u salate ). Može da se obradi termički ili da konzervira.
Stara sorta- kod nas po običaju nepoznata. Ubedljivo jedna od najprinosnijih sorti. Mahuna dostiže preko 20cm i sadrži 12-15 zrna.
Pasulj ima velike potrebe za toplotom. Minimalna temperatura za klijanje je od 8-10 0C. Niske temperature već od – 0,5 0C do 1 0C uništavaju usev. Visoke temperature zajedno sa niskom relativnom vlažnošću vazduha utiču na opadanje cvetova (abortivnost), pri čemu mahune ostaju šture.

Seje se kao i svaka druga vrsta boranije iili pasulja direktnom setvom od apr.- jula. Seme se seje na dubini od 3-5cm i na 5cm razmaka /  ili u kućicama 4-5 zrna razmak izmedju kućica treba biti oko 20cm. Od klijanja do berbe prodje 40 dana za ubiranje mahuna ili oko 60 dana za zrelo zrno.

 

Cowpea / Pasuljica Mayo Speckled

Dodatne informacije

količina

20 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Cowpea / Pasuljica Mayo Speckled“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *