Ljuta paprika / Čili / Ho Chi Minh

250.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , , , ,

Opis

Ljuta paprika / Čili / Ho Chi Minh

Family: Solanaceae
Genus: Capsicum
Species: Annuum

25,000 – 30,000 SHU, Kajenska paprika poreklom iz jugoistočne Azije. Paprike dužine 10-15 cm (4-6″) na biljkama od 90 cm (3′). Paprike prelaze iz zelene u jarko žutu do narandžasto-žutu u kasno leto ili jesen. Plodan proizvođač sa do dve desetine plodova odličnog ukusa po biljci. Toplotna ocena 30 000 Skovila.

Razmnožavanje : Semenom

Pre-tretman : Ne / Eventualno potapanje u čaju od kamilice do 24h

Setva : S proleća od februara do kraja aprila . Ukoliko se uzgaja u stakleniku tokom cele godine ( ukoliko se uzgaja u stakleniku neophodno je veštačko opšrašivanje ) . Seme se seje u toplim lejama ili u kontejnerima u kompostu. Kompost za zasejavanje predstavlja smešu supstrata treseta, peska i pregorelog stajnjaka. Seme se pokriva sa 1,5-2 cm. komposta. Tople leje ili kontenjeri se pokrivaju folijom sve dok seme ne počne da niče i posle toga se skida . Pikira se nakon 20 dana od klijanja.

Klijanje: Temperatura iznad 20C , isklija za 1-4 nedelja

Lokacija : Direktna svetlost

Nega : Biljka ima plitak koren s time je neophodno redovno zalivanje i prihrana.

Za papriku je najvažnije da se gaji na rastresitom, hranljivom, lakom zemljištu, u predelima gde nema kasnih mrazeva, gde ima vode za navodnjavanje, i na novim zemljištima, jer ona pati od mnogih bolesti i štetočina. Ako se gaji u monokulturi, znači dugo godina na istom mestu, onda oboljeva od virusnih i gljivičnih bolesti i daje slabe rezultate i neupotrebljive plodove. Navodnjavanje je veoma važna agrotehnička mera u proizvodnji paprike, naročito ako se gaji iz rasada jer se, prilikom presađivanja, njen koren čupa, kida i raste u plitkoj površinskoj zoni zemljišta, tako da je osetljiva na sušu. Paprika traži toplotu za pravilan razvoj. Na temperaturi ispod 15 ºC prestaje s razvojem, kao i iznad 36 ºC. Seme počinje nicati na temperaturama iznad 13 ºC, a optimalna je temperatura za rast i razvoj 22-25 ºC. Temperature od –0,3 do –2,5 ºC dovode do uginuća biljke. Monokultura znatno smanjuje prinose. Priprema tla za papriku počinje u jesen, dubokim oranjem na 30-35 cm. Mesec dana pre rasađivanja tlo za uzgoj se kultivira (usitnjava i poravnava, a neposredno pre rasađivanja površina se uređuje već prema odabiru tehnologije (primena folije, agrila, sistem navodnjavanja i dr.). Papriku je neophodno prihranjivati redovno, pre sadnje ( Stajsko djubrivo ili NPK ) i u toku rasta ( najčešće kristalnim i vodopotopivim djubrivima ). Moguća je i folijarna prihrana ( preko lista ).

Ljuta paprika / Čili / Ho Chi Minh

Dodatne informacije

količina

20 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Ljuta paprika / Čili / Ho Chi Minh“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *