Rhodiola i. ssp. atropurpurea / Carska biljka

250.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , ,

Opis

RHODIOLA integrifolia ssp. atropurpurea

Lekovita, začinska, jestiva i medonosna biljka.

Pripada porodici sukulenata i zadržava dosta vode tako da je otporna na sušu. Sadrži velike količine vitamina A i C, konzumira se kao salata.
Biljka za pamet, sibirska ruža, zlatni koren i carska biljka, četiri su najčešća imena rodiole , još jedne u nizu `čarobnih` biljaka o čijoj lekovitosti se, poslednjih godina, mnogo govori. Ipak, bolje upućeni znaju da je, u prošlosti, rodiola bila jedna od najtajanstvenijih i najcenjenijih lekovitih biljaka.Rodiola raste na peskovitom tlu i većim nadmorskim visinama arktičkog područja Evrope i Azije. Raste i do 70 centimetara i ima cvetove, najčešće, žute boje. Tokom 20. veka, nauka je potvrdila njenu lekovitost, ali je i svrstala među adaptogene biljke koje na organizam deluju vrlo kompleksno. Flavonoidi kojima je rodiola bogata, na primer, dokazano jačaju imunitet, delotvorno se bore protiv slobodnih radikala i ublažavaju posledice stresa. Osim toga, ova biljka povećava biohemijski i funkcionalni potencijal organizma.
Istraživanja u savremenoj medicini pokazala su da rodiola:
* podstiče i povećava radnu sposobnost
* štiti organizam od štetnog dejstva slobodnih radikala
* sprečava obolevanje od nekih vrsta raka
* povećava bioelektričnu aktivnost mozga
* podstiče pravilan rad štitaste žlezde
* oporavlja telo posle fizičkog napora i povećava sposobnost
* ublažava emotivni stres
* sprečava aritmije
* poboljšava rad polnih žlezda (gonada)
* povećava količinu serotonina u hipotalamusu i srednjem mozgu
* poboljšava spavanje.
Takođe leči uvećanu prostatu, poboljšava kratkoročno pamćenje, ubrzava rast kose, a Aboridžini u Australiji vekovima uspešno koriste ovu biljku za lečenje hemoroida.
NEMA NEŽELJENA DEJSTVA

——————————————————

Setva : Tokom cele godine u supstratu na površini samo utisnuti seme i nakvasiti vodom , prekriti najlonom – dok ne seme ne isklija , najlon se uklanja svakog dana na par sati i vraća natrag. Kada seme isklija , najlon ukloniti u potpunosti. Prve 2-4 nedelje posuda sa semenom se drži na temperaturi 18-22°C zatim se prebacuje u frižder na 4-6 nedelja na temperaturi od -4 do +4°C. Zatim se vadi iz friždera i drži na sobnoj temperaturi. Ukoliko seme isklija ili se pojave klijanci u frižderu isti se odmah presadjuju u saksiji i čuvaju na toplom mestu.

Dodatne informacije

Količina

20 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Rhodiola i. ssp. atropurpurea / Carska biljka“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *