Opis
Planinska brusnica je višegodišnji zimzeleni grm. To je niskorastuća, puzajuća biljka. Prostire se po zemljištu pomoću rizoma. Niža biljka visine do 18cm. Listovi su joj ovalni dužine 1-2,5cm naizmenični, kožasti i zimzeleni. Gornja površina lista je tamno zelene, a donja površina svetlo zelene boje. Ima pojedinačne cvetove.Plod je težine od 0,17- do 0,45 gr svetlo crvene do tamno crvene boje.Lekoviti delovi biljke su: list i sveže ili osušene bobice. U medicini čaj od brusnice se prvenstveno koristi za razne oblike upale urinarnog trakta. Bobice brusnice imaju snažno antioksidativno delovanje; smanjuju rizik oboljevanja od razlicitih karcinoma, posebno raka dojke i debelog creva. Antioksidativna aktivnost brusnice doprinosi prevenciji određenih faktora, koji podstiču nastanak kardiovaskularnih bolesti. Hipurična kiselina, koja se nalazi u brusnicama, predstavlja prirodni antibiotik. Brusnica se odlikuje antibakterijskim i antifungalnim svojstvima, pomaže i pri obnovi ćelija, koje su važne za vid, deluje i na snižavanje šećera u krvi i preventivno na pojavu karijesa. Sastojci iz brusnica uništavaju i bakteriju Helicobacter pylori, koja uzrokuje pojavu čira na želucu.
——————————————
Setva : Tokom cele godine u supstratu na površini samo utisnuti seme i nakvasiti vodom, prekriti najlonom – dok ne seme ne isklija, najlon se uklanja svakog dana na par sati i vraća natrag. Kada seme isklija , najlon ukloniti u potpunosti. Prve 4-8 nedelje posuda sa semenom se drži u frižderu. Zatim se vadi iz friždera i drži na sobnoj temperaturi. Ukoliko seme isklija ili se pojave klijanci u frižderu isti se odmah presadjuju u saksiji i čuvaju na toplom mestu.
Recenzije
Još nema komentara.