Metaplexis japonica

200.00 рсд

Opis

Family: Apocynaceae
Makino, Rouge potatoe

 

Brzorastuća listopadna, zimootporna puzavica koja potiče iz Japana. Biljka podnosi temperaturu ispod -25°C.  Biljka je invazivna, širi se dosta brzo preko rizoma ali i semena koje lako klija, loza dostiže 8m, cveta i plodonosi od 2god. Biljka je jestiva i lekovita. U ishrani se koriste mladi listovi , u svežem stanju ili obradjeni, plodovi dok su mladi u svežem stanju, obradjeni ili ukišeljeni ( tkdj i za zimnicu ) kao i rizomi, termički obradjeni poput krompira. Mlečni sok koji je otrovan i nalazi se u stabljikama se koristi u medicini i za lečenje kao hemostsatik, tonik, afrodizijak itd. mali insekti poput komaraca i muva ukoliko pokušaju da uzmu polen iz cveta, uglavnom ostaju zarobljeni u cvetu tako da biljka ima osobine mesožderke. ‘ Pahuljice ‘ koje se nalaze unutar plodova koriste se za punjenje jastuka i sl.

—————————————————-

Razmnožavanje : Semenom , rizomima

Pre-tretman : 4-6 nedelja u frižderu (  ubaciti seme u kesici sa vlažnim peskom / perlitom / vermikulitom i držati u frižderu )

Setva : Tokom cele godine u supstratu na površini samo utisnuti seme i nakvasiti vodom , prekriti najlonom – dok ne seme ne isklija , najlon se uklanja svakog dana na par sati i vraća natrag. Kada seme isklija , najlon ukloniti u potpunosti .

Klijanje: Temperatura 22-25 C, isklija za 4-8 nedelje

Lokacija : Direktna svetlost

Zona otpornosti : 5a / -28.8 °C (-20 °F)

Dodatne informacije

Količina

20 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Metaplexis japonica“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *