Lactuca virosa / Divlji opium

200.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , ,

Opis

Tekst preuzet sa net-a:
Latinski: Lactuca virosa L.; Engleski: Wild lettuce; Familija: Asteraceae (glavočike). Poznavali su je Grci i Rimljani i koristili za lečenje raznih tegoba umesto opijuma. Nazivaju je još i biljkom evnuha zbog njenog umirujućeg delovanja na seksualna uzbuđenja. Cveta od maja do septembra. Jakog je i neugodnog mirisa i gorkog ukusa. Raste na sunčanim obroncima, kamenjarima i iskrčenim terenima, na rubovima puteva, uz rubove šuma.. Biljka se bere neposredno pre cvetanja. Za dobijanje mlečnog soka zvanog laktukarijum, potrebno je stabljiku salate u periodu cvetanja zarezati. Ona ispušta mlečni sok koji se na vazduhu zgusne i potamni. Sakupljeni sok može se mešati sa medom i tako dobiti dobar prirodni preparat za lečenje raznih tegoba.
Lekoviti sadržaj
Eterično ulje, gorke materije, alkaloid hioscijamin. Mlečni sok sadrži: seksviterpen, laktucin i laktucopikrin, laktucerin, lactucarium, kiselinu, kaučuk, vitamin A, C, karotin, askorbinsku kiselinu itd. Otrovni delovi biljke (ukoliko se uzmu prevelike doze): cela biljka naročito njen mliječni sok. Simptomi trovanja: konzumiranje salate izaziva znojenje, ubrzanje disanja i srčanog rada, proširenje zenica, smetnje u vidu i sluhu, vrtoglavica, neusklađeno kretanje tzv. ataksija.
Naučna istraživanja ističu da ova biljka:
pojačava izlučivanje seratonina kod depresivnih osoba (alternativni antidepresiv – insomija)
anti-stres (stanja prevelike uzbuđenosti)
protiv starenja
smanjuje libido (lečenje seksualne pohotljivosti)
Seme se koristi za dobar san, umirenje kod prevelikih uzbuđenja, pa se kaže da seme čoveku oduzima volju i ljubav čineći ga pospanim i nevoljnim za bilo koju aktivnost. Sveži sok može da se stavlja na opekotine. Narodna medicina divlju salatu koristi za lečenje i relaksiranje nervnog sistema, umirivanje raznih napetosti, kao prirodno pomoćno sredstvo u lečenju kože, za smirivanje grčeva, za lečenje bolesti jetre, raznih bolova, vodenih bolesti, seksualnih tegoba, za alergije, za umirenje digestivnih tegoba, zabrinutosti, kašlja i grčevitog kašlja, bronhitisa, nesanice, histerije, dismenoreje, bolnih mjenstuacija, reume, mišićnih bolova, reumatskih bolova, artritisa..Zapadna farmakologija nudi niz proizvoda od divlje salate: ekstrakt, tinkturu, prašak, u liječenju starijih osoba i dece.
Prolećna salata
Mladi listovi su izvrsna salata u rano proleće. Sadrže obilje vitamina C, A i minerala, čak i do 10 puta više nego zelena salata. U narodnoj medicini koristi se za jelo u manjim količinama kao dobro sredstvo:
za uspavljivanje kod nesanica
kod depresija i neuroza, (naročito kod osoba starije životne dobi)
za smirenje duha i tela
za smirivanje libida
za umirivanje centra za kašljanje i sl
Međutim danas se zbog mogućeg trovanja u slučaju uzimanja većih količina, mlečni sok ne koristi (za smanjenje bolova i kod nesanice) ali se koristi sirup od divlje salate i to za: nesanicu, umirenje nervnog kašlja, velikog kašlja, katara bronha i sluznice, umirivanje grčeva, protiv bolova, stanja uzbuđenosti, lečenje seksualne pohotljivosti.
Tinktura
Tinktura od cele biljke koristi se za umirivanje iritirajućeg kašlja i protiv nesanice.
– pojačava izlučivanje seratonina kod depresivnih osoba (alternativni antidepresiv – insomnija)
– antistres
– protiv starenja
– smanjuje libido
Seme se koristi za dobar san, umirenje kod prevelikih uzbuđenja pa se kaže da seme čoveku oduzima volju i ljubav čineći ga pospanim i nevoljnim za bilo koju aktivnost.


Seme se seje tokom cele godine u saksiji ili s proleća direktnom setvom.

Dodatne informacije

Količina

100 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Lactuca virosa / Divlji opium“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *