Kukuruz Papa`s Blue

200.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , , ,

Opis

Nova vrsta na čijoj se kultivaciji radilo 30 god. Prvi put puštena u prodaji 2017 god. Serija od 3 vrste koje su namenjene za hladniju klimu. Biljke veoma brzo napreduju i od setve do potpunog sazrevanja stižu za samo 70 dana. Biljke porastu do 1m, iako na net-u mogu da se pronadju podaci da svaka biljka ima po 1 klip naše su uglavnom imale po 2-3. Vrsta idealna za pripremu brašna koje je nalik skrobu.


Setva: U redu 20-30cm, razmak između redova 70 cm. Na težim vlažnijim i hladnijim zemljištima i u ranijoj setvi seje se na 4-5 cm dubine. Na sušim i lakšim te toplijim zemljištima seje se dublje (5-7 cm). Na peskovitim zemljištima setva može biti i dublja. Krupnije seme se seje dublje, a sitnije pliće. Ako u zemljištu ima zemljišnih štetočina, sa setvom se unose odgovarajući insekticidi. Gustoća setve uz unapred određeni razmak setvenih redova, reguliše se rasporedom i razmakom zasejanih zrna u redu.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zrelosti zavisi od osobine sorte i može biti od 60 do 180 dana.  Svi delovi kukuruza se mogu koristiti za preradu. Kukuruz sadrži :  70-75 % ugljenohidrata, 10 % belančevina, oko 5 % ulja, 15 % minerala, te 2,5 % celuloze. Minimalna temperatura za klijanje semena kukuruza iznosi 8 °C. Kukuruz može rasti ako je temperatura zemlje iznad 10 °C, a vazduha iznad 13 °C. Ako se temperatura smanji ispod 10 °C, kukuruz prestaje rasti. Biljka propada na temperaturi od 0°C. Na temperaturi preko  35 °C dolazi do oštećenja. Da bi seme klijalo mora da upije minimum 45% vode. Potrebe za vodom povećavaju se u vreme intenzivnog vegetativnog porasta, a najveće su neposredno pred metličanje i svilanje za vreme oplodnje i u početku nalevanja zrna. Kukuruz najbolje uspeva na dubokim, plodnim i strukturnim zemljištima, slabo kisele ili neutralne reakcije. Pravilnom obradom, djubrenjem i negom mogu se postići zadovoljavajući rezultati. Dobre predkulture za kukuruz su jednogodišnje i višegodišnje leguminoze, krompir, šećerna repa, suncokret, uljana repica pa i strne žitarice. Kukuruz kao predkultura drugim kulturama može biti dobar, ali i loš ako se kasno bere, posebno u jesenima s puno kiše.

Dodatne informacije

Količina

20 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Kukuruz Papa`s Blue“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *