Levisticum officinale / Selen

150.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , ,

Opis

Opis biljke: Selen je mirisna, trajna zeljasta biljka, visoka do 2m. Koren je vrlo krupan i razgranat. Listovi su tamnozeleni i 2-3 puta perasto deljeni. Cvetovi su udruženi u štitaste cvasti svetložute boje. Plodovi su pljosnati, sa oštrim rebrima.
Stanište: Gaji se u vrtovima i cesto podivlja, posebno u planinama. Lekoviti su koren i plod.. .
Lekoviti deo biljke: U korenu i plodu ima do 1% elarskog ulja, u kome je glavni sastojak terpineol. Ima i smole, gume, tanina, šecera, škroba i raznih kiselina. U lišcu ima do 100 mgÀ/o vitamina C .
Lekovito delovanje: . Prijatan, aromatican i bezopasan diuretik, stomahik i karminativ. Cesto se daje zajedno sa drugim štitaricama za lecenje organa za varenje, mokrenje i disanje. Ima lekovito dejstvo kod bolesnika koji imaju grceve u crevima. Tekst preuzet sa herbateke.


Setva: U zatvorenom prostoru od Januara do Marta na temperaturi preko 18°C, seme sejati po površini supstrata i blago utisnuti. Prekriti najlonom ili providnim poklopcem , ukloniti isti kada seme isklija. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza.

Dodatne informacije

Količina

1gr / 500+- semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Levisticum officinale / Selen“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *