Kukuruz Montana Lavender Clay

200.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , ,

Opis

Sorta koja je nastala kultivacjom stare indijanske sorte poznate od 1804god. Niska vrsta do 140cm, da 4-6 klipa po stabljici. Klipovi su dugi do 30cm sa purpurnim svilenkastim zrnima od koga se pravi odlično svilenkasto purpurno brašno i proja. Vegetacija 90-110 dana.


Setva: U redu 20-30cm, razmak između redova 70 cm. Na težim vlažnijim i hladnijim zemljištima i u ranijoj setvi seje se na 4-5 cm dubine. Na sušim i lakšim te toplijim zemljištima seje se dublje (5-7 cm). Na peskovitim zemljištima setva može biti i dublja. Krupnije seme se seje dublje, a sitnije pliće. Ako u zemljištu ima zemljišnih štetočina, sa setvom se unose odgovarajući insekticidi. Gustoća setve uz unapred određeni razmak setvenih redova, reguliše se rasporedom i razmakom zasejanih zrna u redu.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zrelosti zavisi od osobine sorte i može biti od 60 do 180 dana.  Svi delovi kukuruza se mogu koristiti za preradu. Kukuruz sadrži :  70-75 % ugljenohidrata, 10 % belančevina, oko 5 % ulja, 15 % minerala, te 2,5 % celuloze. Minimalna temperatura za klijanje semena kukuruza iznosi 8 °C. Kukuruz može rasti ako je temperatura zemlje iznad 10 °C, a vazduha iznad 13 °C. Ako se temperatura smanji ispod 10 °C, kukuruz prestaje rasti. Biljka propada na temperaturi od 0°C. Na temperaturi preko  35 °C dolazi do oštećenja. Da bi seme klijalo mora da upije minimum 45% vode. Potrebe za vodom povećavaju se u vreme intenzivnog vegetativnog porasta, a najveće su neposredno pred metličanje i svilanje za vreme oplodnje i u početku nalevanja zrna. Kukuruz najbolje uspeva na dubokim, plodnim i strukturnim zemljištima, slabo kisele ili neutralne reakcije. Pravilnom obradom, djubrenjem i negom mogu se postići zadovoljavajući rezultati. Dobre predkulture za kukuruz su jednogodišnje i višegodišnje leguminoze, krompir, šećerna repa, suncokret, uljana repica pa i strne žitarice. Kukuruz kao predkultura drugim kulturama može biti dobar, ali i loš ako se kasno bere, posebno u jesenima s puno kiše

Dodatne informacije

količina

20 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Kukuruz Montana Lavender Clay“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *