Isatis tinctoria / Sač

250.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , ,

Opis

Srpski naziv :Sinj, vrbovnik sinji, sač

Dvogodišnja, zeljasta biljka sa jakim stubolikim korenom. Stablo je debelo, jako, šuplje, visoko 30-120 cm, u regionu cvasti razgranato. Donji listovi su prosti, duguljasto-lopatičasti, na mladoj biljci su u rozeti. Listvi stabla su sedeći, duguljasto-kopljasti, celog oboda, bazom obuhvataju stablo. Cvetovi su dvopolni, žuti, grupisani su u široke, dugačke (-50 cm) gronjaste cvasti. Plod je ljuščica. Cvetanje i oprašivanje: IV-VI; entomofilija (insektima). Plodonošenje i raznošenje: V-VIII; anemohorija (vetrom), antropohorija (čovek).
Poreklom je iz Jugoistočne, Jugozapadne i Srednje Azije, bila je gajena kao baštenska biljka za dobijanje boja (indigoboja) za farbanje tkanina, a bila je i narodna lekovita biljka. U Evropi su ga počeli gajiti od 1550. godine, a intenzivnije između 1622. i 1742. godine. Danas se više ne gaji. Može se naći sporadično na suvim travnim padinama, pored puteva, u jendecima, na lesnim pustarama u vinogradima, retko u usevima strnih žita na oranicama i ruderalnim staništima oko napuštenih građevina. Ne formira prave populacije, često na većim površinama se javljaju raštrkane jedinke, ili pojedinačni primerci. Nejednako je rasprostranjena.


Setva: U zatvorenom prostoru od Decembra do Juna na temperaturi preko 18°C, seme sejati u posudama na max 0.3cm dubine- posuti laganim supstratom. Prekriti najlonom ili providnim poklopcem , ukloniti isti kada seme isklija. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza. Na otvorenom se seje direktno kada prodje opasnost od mraza. Pre setve seme držati 2-4 nedelje u vlažnom supstratu / pesku u frižderu.

Dodatne informacije

Količina

20 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Isatis tinctoria / Sač“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *