Verbascum thapsus / Divizma

150.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , , ,

Opis

Narodna imena. Beloperka, divlji tabak, svećnik, lepuh, ošlji rep, žutocvijet, vučji rep.

Divizma je dvogodišnja biljka. U toku prve godine razvije se samo prizemna rozeta, a druge godine izraste 1,5-2 m visoka, uspravna, nerazgranata stabljika gusto obrasla dlakama. Listovi su takođe sa obe strane pokriveni dlakama. Na gornjem delu stabljike nalaze se žuti cvetovi skupljeni u izduženo grozdastoj cvasti. Biljka cveta celog leta.
Stanište. Raste po sunčanim kamenitim brežuljcima i na kamenitom tlu.Upotrebljivi delovi biljke. Za lek se skupljaju cvetovi i listovi u vreme cvetanja.
Hemijski sastav. Sadrži sluzi, saponine, šećer, kumarin, beta karotin, flavonoide, eterično ulje.
Primena. Divizma se upotrebljava protiv kašlja, prehlade, promuklosti, teranja znoja i reume. Vrlo je dobra kod plućnih bolesti, šuljeva, bolesti jetre, slezine, kašlja. Spolja je dobra za masažu protiv reume i protiv hemoroida.


Setva: U zatvorenom prostoru od Decembra do Marta na temperaturi preko 18°C, seme sejati u posudama na max 0.3cm dubine- posuti laganim supstratom. Prekriti najlonom ili providnim poklopcem , ukloniti isti kada seme isklija. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza.

Dodatne informacije

Količina

0.1gr / 1000-+ semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Verbascum thapsus / Divizma“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *