Agrimonia eupatoria / Petrovac

200.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: ,

Opis

Drugi nazivi: Turica, ranjenik, ovciji cicak, kostolom, trava od poseke .
Opis biljke: petrovac ima uspravnu, dlakavu stabljiku visine do 70 cm. Stabljika izbija iz podanka. Listovi su perasti, a listici jajastog do dugoljasto lancetastog oblika. Cvetovi su rasporedjeni u dugackorn grozdu uokolo same stabljike. Mali su i žute boje a rnali plodovi imaju kukaste cekinje. Turica je gotovo bez mirisa, a ukusa je gorkog.. Bere se gornji deo biljke u cvetu. Upotrebljava se kao narodni
lek za lecenje proliva, srdobolje, rana, posekotina, skrofuloze,
katara želuca i creva, oboljenja žuci i jetre, belog
pranja i kožnih bolesti.
Stanište: raste na vlažnini livadama, u jarkovima, uz vode, na prisojnim brežuljcima i stenama.
Lekoviti deo biljke: za lek sabiru se listovi ili cela biljka.
Lekovito delovanje: koristi se u lecenju oboljenja jetre, katara na želucu, proliva, žutice, sklonosti taloženju mokracne kiseline u telu i kod žucnih kamenaca. Izvana se koristi protiv krvarenja rana, krvarenja bubrega, protiv bolesne slezene, kože i krvotoka.


Setva: U zatvorenom prostoru od Decembra do Juna na temperaturi preko 18°C, seme sejati u posudama na max 0.3cm dubine- posuti laganim supstratom. Prekriti najlonom ili providnim poklopcem , ukloniti isti kada seme isklija. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza. Na otvorenom se seje direktno kada prodje opasnost od mraza. Pre setve seme držati 2-4 nedelje u vlažnom supstratu / pesku u frižderu.

Dodatne informacije

Količina

1gr / 40+- semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Agrimonia eupatoria / Petrovac“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *