Opis
Stara sorta pogodna za uzgajanje od ranog proleća do rane jeseni. Veoma brzog rasta, punu zrelost dostiže za 45 dana. može se koristi u svežem stanju kao salata ili obradjen.
Spanać se seje u proleće, leto i jesen zavisno od željene berbe i tražnje na tržištu. Seje se sejalicom sa rastojanjem redova od 20-25 cm ili u trake (5 redova) sa razmakom između traka 40-50 cm i redova 15-20 cm. Spanać se gaji u bašti, njivi, plasteniku… List je bogat belančevinama, a ističe se relativno visokim sadržajem gvožđa i kalcijuma. Otporan je na niske temperature. Optimalna temperatura za razvoj vegetativnih organa je 13-16° C. Izdržava mrazeve od -6° do -8°C. Međutim, dobro ukorenjene biljke, ako postoji snežni pokrivač mogu podneti temperaturu i do -20°C. Spanać se proizvodi isključivo direktnom setvom iz semena. U zavisnosti od vremena setve u našim uslovima je odomaćena rano- prolećna, jesenja i ozima proizvodnja. Za prolećni spanać setva se obavlja u martu-aprilu, a berba u maju-junu. Da biste spanać brali u jesen (septembar-oktobar), treba ga posejati krajem jula-početkom avgusta. Ozimi spanać se seje septembra-oktobra, a bere u aprilu-maju. Seje se sejalicom sa rastojanjem redova od 20-25 cm ili u trake (5 redova) sa razmakom između traka 40-50 cm i redova 15-20 cm. Za ovakav način proizvodnje potrebno je 25-30 kg/ha semena. Ako se spanać gaji na uzdignutim gredicama što je preporučljivo za ozimu proizvodnju, gredice su širine 60-100 cm i visine 10-15 cm. Seje se 2- 4 reda i potrebno je 15-25 kg/ha semena. Količinom semena treba obezbediti povoljan sklop biljaka tako da nema nikakvog proređivanja biljaka. Proređivanje se može raditi samo kada je u pitanju “mala” proizvodnja u bašti, kada se primenjuje ručna setva. Pri toj baštenskoj proizvodnji obično se proređivanje obavlja dva puta, prvi put se biljke ostavljaju na razmak od 5-6 cm, a drugi put oko 10-12 cm. Pri tom drugom proređivanju biljke se mogu iskoristiti za potrošnju. Međutim, pri mašinskoj setvi na velikim površinama spanać se seje u redu na 3-5 cm seme do semena i nema nikakvog proređivanja. Do zatvaranja redova, ako je moguće, treba izvršiti jedno međuredno kultiviranje. Kod ozime proizvodnje u normalnim uslovima nema potrebe za zalivanjem. Međutim u sušnim uslovima neophodno je zalivanje radi kvalitetnog nicanja i u uslovima sušnog proleća, takođe, treba redovno zalivati jer je spanać veoma osetljiv na nedostatak vlage. Berba spanaća počinje kada biljke obrazuju 5-6 krupnih listova. Pri baštenskoj proizvodnji spanać se bere sukcesivno. Berba može biti dvojaka, da se biljke čupaju sa korenom ili da se odsecaju zeleni listovi, a da se vegetativni vrh sa korenom ostavlja u zemljištu. Spanać se loše čuva i treba izbegavati čuvanje ubranog spanaća, jer tada intenzivno nakuplja štetne materije (nitrate i nitrite), naročito u nepovoljnim uslovima čuvanja. Pri povoljnim uslovima može se čuvati 4-5 dana.
Recenzije
Još nema komentara.