Sideritis syriaca / Šarplaninski čaj

250.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: ,

Opis

Tip: Lekovita biljka i začin

Ironwort

Opis : Stabljike su uspravne i četvorougaone, listovi su na kratkim lisnim drškama, lancetasti, prekriveni sedefastim maljama. Cvetovi su skupljeni u pojedinačne klasove na vrhu stabljike sa malim razmacima između klasova. Čitava biljka je srebrnozelene boje i prijatnog mirisa. Raste na osunčanim kamenitim predelima planinskog i subalpskog pojasa, na krečnjaku, endemit je Balkana.
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen nadzemni deo biljke (Sideritis herba)
Hemijski sastav : Herba šarplaninskog čaja sadrži do 0,1% etarskog ulja, aromatične smole, saponine, flavonoide, gvožđe
Upotreba : Usled sadržaja gvožđa kao sredstvo protiv malokrvnosti
Takođe se koristi : U narodnoj medicini kod stomačnih tegoba, upale gornjih disajnih organa i kao čaj za uživanje. U duvanskoj industriji za aromatizaciju određenih sorti duvana.Obiluje bioaktivnim sastojcima među kojima prednjače diterpenoidi, flavonoidi i etarska ulja. Podataka o njegovim biološkim efektima ima jako malo, ali tradicionalna primena, sa istorijom dugom nekoliko vekova, govori nam da je čaj najdelotvorniji u borbi protiv gripa i prehlade, kod alergijskih stanja, teškoća sa disanjem, problema sa varenjem, za jačanje imuniteta, ublažavanje napetosti.


Setva: U zatvorenom prostoru od Decembra do Juna na temperaturi preko 18°C, seme sejati u posudama na max 0.3cm dubine- posuti laganim supstratom. Prekriti najlonom ili providnim poklopcem , ukloniti isti kada seme isklija. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza. Pre setve seme držati 2-4 nedelje u vlažnom supstratu / pesku u frižderu.

Dodatne informacije

Količina

20 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Sideritis syriaca / Šarplaninski čaj“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *