Satureja montana / Rtanjski čaj

200.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , ,

Opis

Zimski Čubar

Opis : Koren je vretenast. Iz korena izbija nekoliko stabljika formirajući patuljasti žbun. Stabljike su uspravne, u donjem delu odrvenele, bledozelene, u gornjem delu često ljubičaste i pokrivene proređenim dlakama. Listovi su uzdužno linearno lancetasti, svetlo istačkani. Cvetovi su skupljeni u pazuhu listova u gornjem delu stabljike. Krunica je ružičasta ili ljubičasta, prijatnog mirisa. Raste u prirodi jedino na Rtnju i zakonom je zasticena( njeno branje i unistavanje je zabranjeno )
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen nadzemni deo biljke (Saturejae montanae herba)
Hemijski sastav : Herba rtanjskog čaja sadrži do 2% etarskog ulja, triterpene, flavonoide, derivate cimetne kiseline
Upotreba : Kao antiseptik, sredstvo za olakšanje varenja i ublažavanje tegoba kod nadutosti, za ublažavanje upale mokraćnih kanala, organa za disanje i varenje. Spolja se koristi kod upala kože i sluzokože.
U narodnoj medicini se koristi:Kao “muški čaj”, kao začin, dodatak jelima od mesa i ribe


Setva: U zatvorenom prostoru od Januara do Aprila na temperaturi preko 18°C, seme sejati po površini supstrata i blago utisnuti. Prekriti najlonom ili providnim poklopcem , ukloniti isti kada seme isklija. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza.

 

Dodatne informacije

Količina

0,1gr-250 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Satureja montana / Rtanjski čaj“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *