Opis
Ocimum basilicum:
Bosiljak je jednogodišnja zeljasta biljka, koja naraste od 30 do 80 cm. Ima razgranatu stabljiku. Listovi su jajolikog oblika i na kraju šiljasti, 1,5 do 5 cm dugi i do 3cm široki. Nalaze se na dugim peteljkama. U gornjem delu stabljike nalaze se brojni, sitni, beli, dvousnati cvetovi u obliku zvona. Višebojni su, beli, ružičasti ili purpurni. Cela biljka je veoma aromatična i slatkastog ukusa. Plod je 1,5 do 2mm dug i omotan uvećanom čašicom.Za lek se upotrebljava cela biljka sa semenom. Bosiljak u narodnoj medicini ima vrlo široku primenu kod lečenja upala (želuca, creva), kod kašlja, početnih stanja tuberkoloze, kod bolesti mokraćnih organa.Najčešce se primenjuje u obliku čaja.
Bosiljak djeluje antibakterijski, umirujuće, protiv teškoća probave, grčeva i bolova. Upotrebljava se u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji i u kulinarstvu .Zbog svog slatkastog i prijatnog mirisa jedan je od omiljenijih začina u mnogim svetskim kuhinjama.
Setva: U zatvorenom prostoru od Januara do Aprila na temperaturi preko 18°C, seme sejati po površini supstrata i blago utisnuti. Prekriti najlonom ili providnim poklopcem , ukloniti isti kada seme isklija. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza.
Recenzije
Još nema komentara.