Symphytum officinale / Gavez

250.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: ,

Opis

Gavez (Symphytum officinale), volovski jezik, crni koren ili vrani gavez, samo je deo brojnih imena kako u narodu nazivaju ovu, od davnina vrlo popularnu biljku. Za mnoge zagovornike narodne medicine ona predstavlja jednu od najdragocenijih lekovitih biljnih vrsta. Gavez raste po čitavoj srednjoj Evropi na vlažnim mestima i cveta tokom celog leta. Kod gaveza su lekoviti listovi i koren, koji se skuplja u proleće i kasnu jesen. Koren se iskopa i opere, a da ne bi izgubio delotvoran sluzavi sok, prvo se osuši, izreže na komadiće i dalje suši na toplom mestu. Za razliku od korena, listovi se suše na senovitim mestima.
Lekovitost gaveza čine etarska ulja, tanin, sluzi, holin i retka supstanca alantoin. Alantoin najviše deluje na stvaranje novih ćelija tamo gde postoje rane i ozlede, odnosno posekotine, ispucalost, sportske povrede… Takođe, za spoljašnju upotrebu kod gihta i kostobolje nema boljeg leka od sveže nastruganog gaveza kojim se oblažu bolna mesta.

——————————————————————-

Seme se seje direktnom setvom ( na oko 1cm dubine ) od novembra  do kraja marta ili u saksiji na oko 2cm tokom cele godine. Seme bolje klija ukoliko se drži 3 mes. u frižderu pa se prebacuje na toplom mestu.

Dodatne informacije

Količina

20 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Symphytum officinale / Gavez“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *