Physalis Purple de Milpa

250.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , , ,

Opis

Physalis Purple de Milpa

Family: Solanaceae
Genus: Physalis

Mali plodovi ljubičaste boje, meso u rasponu od zelene do ljubičaste, oštrog ukusa, potrebno je puno sunčeve svetlosti za što sladji ukus i ljubičastu boju ploda.

 

Potice iz Amerike u tesnoj je vezi sa tomatilom. Neko ga smatra vocem a neko povrcem kako god plod, moze da se koristi i ovako i onako. Plod se koristi svež ili obradjen. Od klijanja do berbe prodje oko 70-80 dana,plod je zreo kada se spoljašnja opna osuši.
U narodnoj medicini ga smatraju lekovitom biljkom,koristi se protiv:raka,leukemije,astme,hepatitisa,reumatizma,dermatitisa.Deluje antiflamatorno i kao antioksidans.

Razmnožavanje : Semenom

Pre-tretman : Ne , eventualno seme dezinfikovati

Setva : S proleća od februara do kraja aprila . Ukoliko se uzgaja u stakleniku ili sobi – tokom cele godine . Seme se seje u toplim lejama ili u saksijama, u kompostu ili kupovnoj zemlji.Seme se pokriva sa 1-2 cm. komposta ili zemlje. Tople leje ili saksije se pokrivaju folijom sve dok seme ne počne da niče i posle toga se skida . Pikira se nakon 20 dana od klijanja.Biljku možete cuvati kao 1 god. ili kao visegodisnju u zatvorenoj prostoriji tokom zime.

Klijanje: Temperatura iznad 15 C , u zavisnosti od vrste , isklija za 7-20 dana

Lokacija : Zahteva svetlost i umerenu vlažnost.

Nega : Redovno zalivanje i prihrana

Zona otpornosti : 10 a / -1,1C

 

Physalis Purple de Milpa

Dodatne informacije

količina

100 semenki

1 recenzija za Physalis Purple de Milpa

  1. Aleksandar

    Veoma bujna, razgranata biljka, sa obiljem plodova, visine i preko 1m, tako da je potrebno vezivanje uz potporu. Posejao sam je u maju, u otvorenu leju, tako da je mali broj plodova stigao do potpunog zrenja, tj malo ih je bilo ljubičaste boje. Pravi bi rezultat bio da sam ga posejao sredinom marta, u zatvorenoj prostoriji, u veće saksije, a potom sredinom maja izneo napolje na osunčano mesto.. Ukus zrelih plodova je vrlo složen: i kiselkast i pomalo trpak i slatkast. Paradajz salate sa dodatkom tomatilja dobijale su poseban, osvžavajući ukus. Ostavljao sam ga i u turšiju, u tegle sa zelenim paradajzom, i odlično se pokazao. Potrbno je samo paziti da svi listići koji su oko samog ploda budu potpuno otklonjeni pre konzumiranja. Ljubičasti tomatiljo zbog visokog sadržaja antocijana, kao i svo voće tamno ljubičaste boje, spada u lekovite biljke jakog antioksidativnog dejstva.

Dodaj recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *