Opis
Origano je jako zastupljen u mediteranskoj kuhinji pa ko voli mediteransku kuhinju verovatno želi da mu je origano stalno pri ruci. Svež origano ima mnogo puniji i jači ukus od sušenog.
Kada biljka počne da cveta otkinite pupoljke. Ovo će omogućiti da biljka poprimi izgled žbuna i omogućiti stvaranje boljeg ukusa i mirisa. Kada biljka poraste otprilike 10cm i ima najmanje dvanaest listova možete početi branje lišća i koristiti ga za kuvanje. Možete odseći celu biljku kada ona dostigne 15 cm da bi koristili lišće. Origano će početi ponovo da raste, cveta i lista.
Berite lišće izjutra, čim se rosa osuši. Kada sunce počne da zagreva lišće, ono počinje da gubi ulje koje proizvodi karakterističan miris i aromu. Posle branja, lišće možete koristiti za kuvanje, čuvati ga u plastičnim kesama u zamrzivaču ili frižideru. Lišće origana se može i sušiti da bi duže trajalo. Na kraju sezone odsecite biljke. Zasad može trajati od dve do četiri godine, a kada biljke postanu drvenaste treba ih zameniti.
Setva: U zatvorenom prostoru Februara-Aprila na temperaturi preko 18°C, seme sejati u posudama na površini i samo utisnuti u supstrat. Prekriti najlonom ili providnim poklopcem , ukloniti isti kada seme isklija. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza.
Recenzije
Još nema komentara.