Momordica Satsuma Onaga

250.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , , ,

Opis

Momordica Satsuma Onaga

Family: Cucurbitaceae
Genus: Momordica
Species:
Bitter Gourd, BitterMelon

Poreklom iz slikovitog zaliva jugozapadnog vrha ostrva Kjušu u Japanu, koji je poznat po proizvodnji nekih od najfinijih gorkih dinja. Ovo je idealna gorka dinja za pripremu čaja ili za kuvanje. Izuzetno dugački i uzani plodovi su ukusni isečeni i prženi, superhrana, gorke dinje su najcenjenije kada su uparene sa blagim ukusima poput kuvanog belog luka i pasulja. Ova gorka dinja će proizvesti obimne količine zmijskog voća na dugim lozama i plodan je i zdrav dodatak kuhinjskom vrtu. Duga je do 50cm i sazreva 60-70 dana od setve. Boja je svetlo zelena, sa tendencijom da svetli do belo-zelenog na vrhu, a izbočine i izbočine u obliku suza ponekad se spirale oko dugog ploda. Hranjivo voće sadrži skoro isto toliko vitamina C kao citrusi! Ova sorta može tolerisati visoke temperature. Tropska loza iz porodice krastavaca. Dostize 5m u duzini a izdrzava -6C.U ishrani se koristi List-kao spanac,plod-dok je zelen,najcesce se koristi kuvan ili kao dodatak ostalim jelima.Kako plod zri i dobija zutu boju postaje gorak i ne konzumira se ali zato seme koje je obavijeno želatinom zri i konzumira se sveze poput voca tkdj se koristi kao salata.Tkdj se u ishrani koristi i prezrela kora ploda koja ima ukus lubenice.Veoma se lako cuva-poput obicnog krastavca,biljka treba da bude izlozena na suncu 6-8h dnevno i da se redovno zaliva.Spada u 1 od nakorisnijih i najzdravijih vrsti:Mlad, nezreo plod dobar je izvor vitamina C, a sadrži i vitamin A, fosfor i gvožđe. Loza i listovi sadrže vitamin A.
Ubija bakterije, viruse, ćelije raka i leukemije, vrši prevenciju tumora.Smanjuje zapaljenja, uništava slobodne radikale, povećava libido, čisti krv, detoksifikuje organizm, čisti od crevnih parazita, balansira hormone, povećava imunitet, blagi je laksativ.Kada plod sazri dobija sluz koja se koristi u medicini kao najdelotvorniji lek za sraštanje rana.

Razmnožavanje : Semenom , reznicama

Pre-tretman : Ne , eventualno seme dezinfikovati

Setva : S proleća od aprila do juna direktnom setvom u bašti na oko 2-5 cm u dubini . Ukoliko se uzgaja u stakleniku ili sobi – tokom cele godine . Biljku možete cuvati kao 1 god. ili kao visegodisnju u zatvorenoj prostoriji tokom zime.

Klijanje: Temperatura iznad 18 C , , isklija za 7-20 dana

Lokacija : Zahteva svetlost i umerenu vlažnost.

Nega : Redovno zalivanje

Zona otpornosti : 9a / -6.6 C (20 F)

Momordica Satsuma Onaga

Dodatne informacije

količina

5 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Momordica Satsuma Onaga“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *