Komorač / Romanesco

150.00 рсд

Opis

Family: Apiaceae
Genus: Foeniculum
Species: Vulgare var. azoricum

Srednje Rani.
Kultivar stvoren prvenstveno za proizvodnju nadzemnog mesnatog stabla. Prirodna vrsta koja se može razmnožavati semenom. Bulbe su krupne i čvrste, okrugle bele boje do 600gr. Stabljike su tanke i hrskave, nakon termičke obrade bele boje. Seje se u zatvorenom prostoru od januara do juna a direktno u bašti od juna do septembra. Ubire od jula do septembra. Sazreva za 120 dana. Rasadjuje se kada dostigne 10cm, u redove na razmaku od 15cm, izmedju redova 40cm.

Komorač ili morač je dvogodišnja otporna biljka šuplje i razgranate stabljike visine do dva metra. Listovi su plavkasto-zeleni, višestruko perasto razdeljeni a listići igličasti i tanki kao konac. U ishrani se koriste svi delovi biljke . Komorač se koristi u lečenju kašlja, bolova u prsima, grčeva, vetrova, loše probave, prehlade, a osobito se preporučuje za lečenje gripa.Stabljika je valjkasta, razgranata. Uopšte, morač liči na mirodiju, ali je krupniji, razgranatiji, snažniji i veći. Cvasti su udružene u guste i velike štitove na vrhu stabla i ogranaka.Koristan je za lečenje bolesti bubrega, želuca i creva, za lečenje organa za varenje i disanje, za jačanje apetita.Za lek se sabira koren, cela biljka u leto, a seme kad dozre. Svojim veoma prijatnim mirisom i slatkim ukusom, pre svega, služi za popravljanje neprijatnog mirisa i ukusa lekova koji se nerado uzimaju.


Setva: U zatvorenom prostoru od Decembra do Aprila na temperaturi preko 15°C, seme sejati u posudama na max 1cm dubine- posuti laganim supstratom. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza. Na otvorenom se seje direktno kada prodje opasnost od mraza.

Dodatne informacije

Količina

1gr / 250+ semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Komorač / Romanesco“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *