Opis
Chinese Kale Kailaan
Kineski kelj, Kajlan, naziva se i Kineski brokoli jer može zameniti običan brokoli. Brzorastuća biljka blagog ukusa koja se može koristiti sveža ili obradjena. Punu zrelost postiže za 60 dana ali se može ubirati i kao bebi povrće. U ishrani se koristi cela biljka-stabljika ( koja se ljušti ), list i cvet. Dovoljno je 10-ak minuta za termičku obradu. Može se čuvati kao jednogodišnja ili višegodišnja vrsta.
Biljka se uzgaja poput kineskog kupusa ali zauzima dosta manje prostora, nezahtevna. Seme sejati u posudi ili direktno, zahteva bogato, rastresito, hranljivo ( humusno ) zemljište. Seje se plitko ( i redovno zaliva ) od ranog proleća do kasne jeseni, razmak u redu 20cm, medjured 40cm. Klija za 5-20 dana na temperaturi od 13 to 24°C. Ako se čuva kao višegodišnja biljka pred zimu se orezuje na 10-ak cm i s proleća ponovo kreće s vegetacijom. Cveta i plodonosi nakon 2-3 meseca nakon klijanja.
Recenzije
Još nema komentara.