Gentiana lutea / Lincura

300.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , ,

Opis

Family: Gentianaceae
Genus: Gentiana
Species: Lutea

Lincura je višegodišnja biljka koja u zemlji razvija vrlo debeo, prstenasto izbrazdan rizom, iz kojeg se grana mesnato, debelo, do 1m dugačko korenje. Koren punu zrelost postize nakon 3god. U prirodnom stanistu raste na planinskim pašnjacima i livadama i među grmljem, u svim zemljama evrope je gotovo unistena zbog nekontrolisanog ubiranja zbog cega spada u ugrozene i strogo zasticene vrste. Za lek se u jesen ili rano proleće sakuplja koren od starijih biljaka. Sveži koren ima neugodan miris, dok je miris osušenog korena aromatičan.Ubraja se u najbolja sredstva za lečenje želuca. Pospešuje probavu,otklanja pritisak
u želucu, mučninu, napade nesvestice. Pridonosi poboljšanju sastava krvi i povećanju broja crvenih i belih krvnih zrnaca. Koristi se protiv groznice, kašlja, astme,kod hronične začepljenosti, za lečenje rana i drugih ozleda.

——————————————————————–

Setva: U zatvorenom prostoru tokom cele godine na temperaturi preko 15°C, seme sejati u posudama na max 0.3cm dubine- posuti laganim supstratom. Prekriti najlonom ili providnim poklopcem , ukloniti isti kada seme isklija. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza.  Pre setve seme držati 1-3 meseci u vlažnom supstratu / pesku u frižderu.

Opcija 2:

Posejano seme mora biti održavano na toplom (oko +18 do + 22 ° C)  i u vlažnom supstratu tokom prve 2–4 nedelje. Posle ovog perioda mora da se održava na hladnoj temperaturi (između –4 i + 4 ° C)  još 4–6 nedelja. Nije toliko važno da li je temperatura viša ili niža tokom perioda hlađenja ( stratifikovanja), ali se period hlađenja mora produžiti, jer se sinteza induktora klijanja, kiselina slična hormonu, usporava ili dolazi do zastoja.
Korisno je posejano seme prekriti snegom tokom perioda hlađenja. Temperatura ispod sdemena obično se održava u optimalnom opsegu od –4 do 0 ° C [25 do 32 ° F]. Setva se održava vlažnom, a topljenje snega pomaže u uništavanju ljuske, što je korisno za klijavu semenku. Posle ovog perioda hlađenja seme možda neće biti odmah izložena visokim temperaturama. Najefikasnije temperature su između +5 do + 12 ° C, čak i ako je klijanje započelo. Najbolje mesto za sejanje, čak i u martu, aprilu i maju, je otvoreno polje, hladni okvir ili hladni staklenik.

Dodatne informacije

Količina

100 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Gentiana lutea / Lincura“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *