Epilobium angustifolium

(1 recenzija korisnika)

150.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , ,

Opis

Family: Onagraceae
Genus: Epilobium
Species: Angustifolium

Slabo poznata biljka kod nas iako je medju najotpornijima. Spada medju najlekovitije vrste, koristi se kao začin, povrće itd.Upotrebljava se i kao sveža biljka, tako da se od proleća do jeseni može uživati u posebnom ukusu mladih izdanaka, listova i podanaka. Tako se sasvim mladi slatkasti prolećni izdanci, zajedno s rizomom, u aprilu i u maju mogu prirediti kao špargla. Za jelo su odlični i sočni vrhovi mladih stabljika i mladi kiselkasti listovi.Cvet je tkdj jestiv i može se koristiti za dekoraciju. U nekim zemljama (ranije Rusija) listovi kiprovine su se dodavali kineskom čaju. Pored toga, vrbolika se ubraja u najvažnije divlje medonosne biljke: daje veoma popularnu belu vrstu meda.


Setva: U zatvorenom prostoru tokom cele godine na temperaturi preko 18°C, seme sejati po površini supstrata i blago utisnuti. Prekriti najlonom ili providnim poklopcem , ukloniti isti kada seme isklija. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza. Pre setve seme držati 2-4 nedelje u frižderu.

Dodatne informacije

Količina

Porcija ( minimum 100 semenki )

1 recenzija za Epilobium angustifolium

 1. Vasilije

  Epilobium Angustifolium, код нас биљка знана као кипровина, врбица, врбовица, је Руски чај или дручије званИван чај.
  Неки детаљи о овој биљци се могу наћи на https://oroseeds.rs/proizvod/epilobium-angustifolium/
  или https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%9A%D0%B8%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0
  Кад се беру делови биљке за чај, може се сушити, а може се и процесом ферментације и наглим сушењем у рерни довести до стања које ће га чувати до времена прављења чаја.
  https://www.youtube.com/watch?v=3G1XlTGH1tc

  Додавање Иван чаја у Кинески и Индијски чај је коришћено, да се прикрије кришћење другог уместо Руског чаја,који у једном периоду није био доступан западним продавцима.

Dodaj recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *