Silybum Marianum / Sikavica

100.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , ,

Opis

Family: Asteraceae
Genus: Silybum
Species: Marianum
Divlja Artičoka, Mlečni Trn

 

Opis biljke: Gujina trava je krupna, snažna impozantna dvogodišnja zeljasta biljka, visoka do 150 cm, koja lici na šaren bujan čkalj. Listovi su tigrasto prošarani belim prugama. Cvetovi i listovi su bodljikavi. Cvasti su krupne i crvene. Stanište: Cveta celog leta, u drugoj godini. Raste kraj puteva i naselja u južnim krajevima i u Primorju

Lekoviti deo biljke: Upotrebljava se zreo plod, redje list (Silybi fructus et folium). Glavni lekoviti sastojci su tiramin i histamin. U plodu ima 0,1% etarskog ulja, malo tanina, flavonoida, masnog ulja, belancevine, raznih šecera i drugih ugljenih hidrata i smole. Zahvaljujuci prisustvu tiramina, plod badelja povecava krvni pritisak. Daje se protiv astme, senske groznice, glavobolje i koprivnjace. Upotrebljava se i kao gorko sredstvo za jacanje, osobito posle teških operacija i bolesti. Lekovito delovanje: Silimarin deluje protiv brojnih otrova jetre (kao antagonist). Menja spoljnu građu jetrenih (hepatocita), tako da u nju više ne prodiru otrovi.Aktivira enzime koji u jetri razgrađuje strane materije, podstiče obnovu ćelija nakon oštečenja, delimično utiče i na modulaciju imuniteta . Povoljno utiče na oštećenja jetre npr.masne jetre, ciroze jetre. U narodu se upotrebljava za ublažavanje napada žuci, protiv šecerne bolesti, zatvora, za lecenje hemoroida i dr. Pripremaju se cajevi protiv niskog pritiska, za jacanje, bolji apetit, protiv morske bolesti, smetnje u žuci (kamen, bolovi) i protiv šecerne bolesti. Čaj je aromatičan i može se konzumirati svakodnevno.

Biljka je izuzetno medonosna i privlači pčele.


Setva: U zatvorenom prostoru od Februara do Marta na temperaturi preko 18°C, seme sejati u posudama do 1cm dubine- posuti laganim supstratom.  Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza.  Klija za 2-3 nedelje. Na otvorenom sejati kada prodje opasnost od mraza.

Dodatne informacije

Količina

2gr / 60+- semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Silybum Marianum / Sikavica“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *