Cucurbita foetidissima / Buffalo Gourd

200.00 рсд

Opis

alabazilla,chilicote, coyote gourd, fetid gourd, fetid wild pumpkin

Višegodišnja zimootporna biljka, medju retkima koja podnosi -30°C.  Raste do nekoliko metara, položene stabljike, trouglastog sivo-zelenog lišća sa neprijatnim mirisom kada se zgnječi. Žuti cvetovi u obliku zvona praćeni su okruglim žutim plodom koji sadrži jestivo seme. Prirodno stanište joj je u Meksiku i Severnoj Americi.Indijanci su koristili Cucurbita foetidissima u tradicionalnoj medicini i za pravljenje sapuna. Plodovi se koriste kao klasična tikva tj bundeva, kada prezri koristi se kao dekorativna ukrasna tikva. Svi delovi biljke su jestivi i lekoviti , koriste se u medicini tkdj i za proizvodnju biodizela. Odlično podnosi sušu i visoke temperature.

Upotreba:

Plod: Svež mlad plod se može jesti kao tikva / bundeva. Zreli plodovi nisu jestivi, zbog gorkih jedinjenja.
Seme: Jede se nakon obrade ( pečenjem ili kuvanjem )
Ulje: Sadržaj ulja koji se može ekstrahovati u celim semenkama dostiže od 24,3%do 50%. Linolna kiselina, esencijalna polinezasićena masna kiselina, čini 38% do 65% ulja. Karakterizacija ulja iz bivolje tikve ukazuje da je ovo ulje slično drugim uobičajenim jestivim uljima.
Proteini: Celo seme bivolje tikvice sadrži približno 31% sirovih proteina, koji su upotrebljivi za ljudsku ishranu i hranu za životinje.
Skrob: Uglavnom se nalazi u glavnom korenu koji se formira nakon prve godine rasta. Sadržaj skroba u sušenom korenu je između 47,5%[11] i 56%.
Stočna hrana: Sveže lišće ili cele biljke mogu se koristiti kao hrana za životinje.
Biogorivo: Biodizel se može proizvesti iz ulja u semenu. Ali glavni interes za proizvodnju obnovljivih goriva je proizvodnja biogoriva sa ugljenim hidratima koji se nalaze u korenu.
Druge upotrebe: U mnogim kulturama Indijanaca, voće i drugi delovi biljke, zajedno sa uljem bivolje tikve, koriste se za proizvodnju sapuna. Štaviše, protein se može koristiti u industrijske svrhe (vodene boje, premazivanje papira, lepkovi i određivanje veličine tekstila).Narod Zuni koristi obloge od semena u prahu, i cvetova protiv oticanja.
C. foetidissima sadrži saponin koji se može dobiti iz ploda i korena. Može se koristiti kao sapun, šampon i izbeljivač.

 

Dodatne informacije

količina

5 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Cucurbita foetidissima / Buffalo Gourd“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *