Opis
Family: Solanaceae
Tomatillo, Husk Tomato, Open-pollinated, Heirloom
Veoma aromatičnog, neobičnog ukusa. Jedna od najboljih sorti za sveže konzumiranje. Plodovi su voštano žuti i mramorni manje ili više ljubičasti. Plodovi teže oko 20 g.
Tomatilo potice iz Meksika. 1god biljka veoma slicna paradajzu,robusna i obilno radja.Da bi biljka bila plodonosnija,neophodna je bogata zemlja i redovno zalivanje.Plod je obavijen ljuskom koja nije jestiva,sam plod je zreo kada se ljuska odvoji od ploda i dobije tamnu boju. Da bi se plod zametnuo,neophodno je imati 2 biljke.Od klijanja do berbe prodje oko 80 dana. Koristi se za pripremu meksickih jela,salata,pica,dzemova,zelea,solo ili kao dodatak drugim jelima-ima pikantan ukus.Zeleni plodovi su blago kiseli dok su Ljučičasti slatki.Veoma otporna biljka , može se čuvati kao višegodišnja biljka ukoliko se čuva tokom zime u zatvorenoj prostoriji.
Razmnožavanje : Semenom
Pre-tretman : Ne , eventualno seme dezinfikovati
Setva : S proleća od februara do kraja aprila . Ukoliko se uzgaja u stakleniku tokom cele godine ( ukoliko se uzgaja u stakleniku neophodno je veštačko opšrašivanje ) . Seme se seje u toplim lejama ili u kontejnerima u kompostu.Kompost za zasejavanje predstavlja smešu supstrata treseta, peska i pregorelog stajnjaka. Seme se pokriva sa 1,5-2 cm. komposta. Tople leje ili kontenjeri se pokrivaju folijom sve dok seme ne počne da niče i posle toga se skida . Pikira se nakon 20 dana od klijanja.
Klijanje: Temperatura iznad 15 C , u zavisnosti od vrste , isklija za 4-20 dana
Lokacija : Zahteva svetlost i umerenu vlažnost.
Nega : Ukoliko rasad polegne,neophodno ga je zaliti previkurom ili cinebom.
Zona otpornosti : – 1 C
Recenzije
Još nema komentara.