Rumex Acetosa / Kiselo zelje

200.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , , ,

Opis

Sorrel, Kiseljak

Kiseljak je dosta slabije razvijena biljka od pitomog zelja ali i ukusnija. Listovi dok su mladi imaju kiselkast ukus i mogu se koristiti za salate dok sazrevanjem gube kiselinu i dobijaju ukus klasičnog zelja. Koristi se list svež ili obradjen u svim fazama sazrevanja.
Kiseljak se može gajiti na otvorenom i zatvorenom prostoru. Veoma je korisno povrće i u poređenju sa spanaćem bogatije je u mnogim sastojcima. Višegodišnja biljka snažnog vretenastog korena. Cvetonosno stablo obrazuje od druge godine. Listovi su na kratkim drškama i obrazuju rozetu, seme je sitno i čuva klijavosti do 4 godine.Otporno na hladnoću i nema posebne zahteve u pogledu zemljišta. Seje se krajem septembra ili početkom marta na međurednom rastojanju 30-50cm.kada biljke niknu razrede se na 15-20cm u redu. U prvoj godini potrebno je usev okopavati, prihranjivati i navodnjavati. Prva berba može se obaviti već u junu,a kod jesenjeg useva i ranije. Svake četvrte godine treba usev obnavljati a prinos ide i do 30 t/ha.

Seme se seje od početka marta ili krajem Septembra kada temperature ne prelaze 28°C . Seje se gusto u redu a zatim proredjuje na 15cm, medjuredni razmak treba biti 30-50cm. Zahteva redovno zalivanje. Dok seme ne isklija zemlja ne sme biti suva u suprotnom seme ne klija.

 

Dodatne informacije

Količina

1gr / 1000-+ semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Rumex Acetosa / Kiselo zelje“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *