Opis
Brassica oleracea var gemmifera / Kelj Pupčar / Brussels sprout
Srednje kasna sorta, naraste oko 60-80 cm sa 40-60 lepih, čvrstih, dugmastih plodova na glavnom stablu. Sanda niče rano u sezoni, ali je izuzetno zimootporna i izdržljiva, plodovi se mogu sakupljati tokom jeseni i zime.
Za ishranu se koriste glavice, zapravo pupoljci formirani u pazuhu listova. Uglavnom su prečnika dva do četiri centimetra i mase tri do deset grama. Na jednoj biljci može ih biti i do stotinu. Upotrebljava se i lišće, koje je dobra zamena za raštan, dok su ostaci stabla i listova odlična stočna hrana. Glavice se najbolje obrazuju u jesen, kada su dani vedri, a noći prohladne, s blagim mrazevima. Smatra se da su ukusnije posle prvog mraza. Ako je vreme toplo, slabo se zavijaju i ostaju meke. Ubiraju se postepeno, od osnove prema vrhu, jer tako i dospevaju. Berba započinje u oktobru i traje do januara, a ponekad i do proleća.rokelj ima znatno više suve materije nego kupus. Od hranljivih sastojaka preovlađuju proteini,ugljeni hidrati,vitamin C, provitamina A,kalcijum,Zbog sadržaja dijetnih vlakana, kelj pupčar doprinosi boljem varenju i održavanju normalnog nivoa holesterola i šećera. Pored toga, glukozinolati i antioksidantni karotenoidi jačaju imunitet, neutrališu slobodne radikale, štite od infekcija i deluju preventivno na različite oblike kancera.
Setva: Optimalna temperatura klijanja: 25°C, Dubina setve: 0,5 cm.
Vreme setve: u zatvorenom prostoru od marta. Na otvorenom od aprila, presadjivanje: krajem maja.
Rastojanje biljaka: 40 – 50 cm. Položaj: Sunce.
Berba: septembar-decembar
Recenzije
Još nema komentara.