Opis
Mizunasu je vrsta patlidžana koja potiče iz mesta Senšuu, najjužnijem delu prefekture Osaka. Plod oko 10-13 cm , ima izuzetno meko, sočno meso. Mizu znači voda, a ovo ime odražava visok sadržaj vode u biljci. Plod se može jesti sirov, zahvaljujući mekoj koži i blagom ukusu. Da biste uživali u ukusu mizunasua, odrežite stabljiku i čašicu, zarežite vrh poprečnim rezovima, a zatim ručno razdvojite patlidžan vertikalno. Mizunasu su takođe popularni kao kiseli krastavci, u kojima se najbolje uživa kada se uberu direktno iz bašte i drže samo nekoliko dana u mešavini fermentisanih pirinčanih mekinja i salamure zvane nukadoko.
Patlidžan je jednogodišnja zeljasta biljka visine do 70 cm sa razgranatim stablom. Listovi su veliki, do 15 cm dugi i do 10 cm široki. Cvetovi se nalaze u pazuhu listova, pojedinačni su ili ređe u manjim cvastima. Plod može biti različitih boja, veličina i oblika.Uzgaja se zbog plodova koji se koriste kao povrće.
Razmnožavanje : Semenom
Pre-tretman : Ne, eventualno seme dezinfikovati
Setva : S proleća od februara do kraja aprila. Ukoliko se uzgaja u stakleniku tokom cele godine ( ukoliko se uzgaja u stakleniku neophodno je veštačko opšrašivanje ). Seme se seje u toplim lejama ili u kontejnerima u kompostu.Kompost za zasejavanje predstavlja smešu supstrata treseta, peska i pregorelog stajnjaka. Seme se pokriva sa 1,5-2 cm. komposta. Tople leje ili kontenjeri se pokrivaju folijom sve dok seme ne počne da niče i posle toga se skida. Pikira se nakon 20 dana od klijanja.
Klijanje: Temperatura iznad 15 C , u zavisnosti od vrste , isklija za 4-20 dana
Lokacija : Zahteva svetlost i umerenu vlažnost.
Nega : Ukoliko rasad polegne,neophodno ga je zaliti previkurom ili cinebom.
Zona otpornosti : –





Recenzije
Još nema komentara.