Opis
Patlidzan Jilo Tingua
70-75 dana, Iako je poreklom iz Afrike, ovu staru sortu svrstavaju u Brazilske sorte. Žilo se koristi na nekoliko načina u brazilskoj kuhinji, uključujući kao sastojak u glavnim jelima, supama i prženim jelima. U Brazilu, uobičajeno je u barovima i restoranima da se gricka jilo i luk kada se pije cachaca, nacionalno piće Brazila (ova užina za jilo i luk se na portugalskom naziva tira-gosto). U ruralnim oblastima Brazila, gde je poznat i kao džinjilo, jilo je sastojak tonika koji se koristi kao kućni lek za grip, prehladu i groznicu. Najčešće se konzumira dok je nedozreo.
———————————————-
Razmnožavanje : Semenom
Pre-tretman : Ne, eventualno seme dezinfikovati
Setva : S proleća od februara do kraja aprila. Ukoliko se uzgaja u stakleniku tokom cele godine ( ukoliko se uzgaja u stakleniku neophodno je veštačko opšrašivanje ). Seme se seje u toplim lejama ili u kontejnerima u kompostu.Kompost za zasejavanje predstavlja smešu supstrata treseta, peska i pregorelog stajnjaka. Seme se pokriva sa 1,5-2 cm. komposta. Tople leje ili kontenjeri se pokrivaju folijom sve dok seme ne počne da niče i posle toga se skida. Pikira se nakon 20 dana od klijanja.
Klijanje: Temperatura iznad 15 C , u zavisnosti od vrste , isklija za 4-20 dana
Lokacija : Zahteva svetlost i umerenu vlažnost.
Nega : Ukoliko rasad polegne,neophodno ga je zaliti previkurom ili cinebom.
Zona otpornosti : –
Patlidzan Jilo Tingua
Recenzije
Još nema komentara.