Opis
Ocimum basilicum, Basil
vs ITALIANO COMUNE
Bosiljak je jednogodišnja zeljasta biljka, koja naraste od 30 do 80 cm. Ima razgranatu stabljiku. Listovi su jajolikog oblika i na kraju šiljasti, 1,5 do 5 cm dugi i do 3cm široki. Nalaze se na dugim peteljkama. U gornjem delu stabljike nalaze se brojni, sitni, beli, dvousnati cvetovi u obliku zvona. Višebojni su, beli, ružičasti ili purpurni. Cela biljka je veoma aromatična i slatkastog ukusa. Plod je 1,5 do 2mm dug i omotan uvećanom čašicom.Za lek se upotrebljava cela biljka sa semenom. Bosiljak u narodnoj medicini ima vrlo široku primenu kod lečenja upala (želuca, creva), kod kašlja, početnih stanja tuberkoloze, kod bolesti mokraćnih organa.Najčešce se primenjuje u obliku čaja.
Bosiljak djeluje antibakterijski, umirujuće, protiv teškoća probave, grčeva i bolova. Upotrebljava se u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji i u kulinarstvu .Zbog svog slatkastog i prijatnog mirisa jedan je od omiljenijih začina u mnogim svetskim kuhinjama.
Razmnožavanje : Semenom i reznicama
Setva : Seme posuti po supstratu, nakvasiti i odrzavati umerenu vlagu
Klijanje: Temperatura iznad 20 C, za 6-10 dana
Lokacija : Zahteva svetlost i umerenu vlažnost.
Nega : Moze da se cuva u saksiji ili u basti. U svakom slucaju lako se gaji i ne zahteva puno paznje
Zona otpornosti : /
Recenzije
Još nema komentara.