Momordica Balsamina

200.00 рсд

Opis

Family: Cucurbitaceae
Genus: Momordica
Species: Balsamina
Balsam Apple, Cundeamor

Momordica balsamina/Melem jabuka:Tropska loza iz porodice krastavaca.Dostize 5m u duzini a izdrzava -3C.U ishrani se koristi List-kao spanac,plod-dok je zelen,najcesce se koristi kuvan ili kao dodatak ostalim jelima.Kako plod zri i dobija zutu boju postaje gorak i ne konzumira se ali zato seme koje je obavijeno želatinom zri i konzumira se sveze poput voca tkdj se koristi kao salata.Tkdj se u ishrani koristi i prezrela kora ploda koja ima ukus lubenice.Veoma se lako cuva-poput obicnog krastavca,biljka treba da bude izlozena na suncu 6-8h dnevno i da se redovno zaliva.Spada u 1 od nakorisnijih i najzdravijih vrsti:Mlad, nezreo plod dobar je izvor vitamina C, a sadrži i vitamin A, fosfor i gvožđe. Loza i listovi sadrže vitamin A.
Ubija bakterije, viruse, ćelije raka i leukemije, vrši prevenciju tumora, najčešće je koriste dijabetičari jer dokazano snižava nivo šećera u krvi, snižava krvni pritisak i temperaturu tela.
Smanjuje zapaljenja, uništava slobodne radikale, povećava libido, čisti krv, detoksifikuje organizm, čisti od crevnih parazita, balansira hormone, povećava imunitet, blagi je laksativ.Kada plod sazri dobija sluz koja se koristi u medicini kao najdelotvorniji lek za sraštanje rana.

Razmnožavanje : Semenom , reznicama

Pre-tretman : Ne , eventualno seme dezinfikovati

Setva : S proleća od aprila do juna direktnom setvom u bašti na oko 2-5 cm u dubini . Ukoliko se uzgaja u stakleniku ili sobi – tokom cele godine . Biljku možete cuvati kao 1 god. ili kao visegodisnju u zatvorenoj prostoriji tokom zime.

Klijanje: Temperatura iznad 18 C , , isklija za 7-20 dana

Lokacija : Zahteva svetlost i umerenu vlažnost.

Nega : Redovno zalivanje

Zona otpornosti : 9a / -6.6 C (20 F)

 

Dodatne informacije

Količina

10 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Momordica Balsamina“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *