Inula helenium / Oman

200.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: ,

Opis

Inula helenium
Oman je otporna biljka visine od 1,5 do 2,4 m i širine oko 1 m. Ima svetlo žute cvetiče tokom leta. Lišće je veliko, ovalno i zupčasto, srednje zelene boje. Potpuno ugine zimi.Oman gajenje i sejanje:
Seme liči na maslačak; kada biljka proklija, vidi se seme kako leti po celom vrtu i tada ga treba posejati ili u zemlju ili u pleh ili saksiju. Pokriti perlitom. Klijanje traje izmedu 2 i 4 nedelje, u zavisnosti od sezone i dužine života semena.Izvaditi i posaditi na udaljenosti od 1 do 1 i po metra, kada su mladice dovoljno velike za presadivanje. Rasadivanje korena: Ako je biljka suviše velika za mesto na kome se nalazi u vrtu, rasadite je u jesen, kada ugine. S obzirom da je korenje veoma jako, pažljivo izaberite mesto rasada. Takodje uklonite bočne grančice koje rastu oko centralne biljke; svaka grančica ima svoj sistem korenja, tako da može odmah da se presadi ma gde u vrtu. To možete uraditi bilo u jesen ili u proleće.

Štetočine i bolesti: Oman retko pati od bolesti, mada, ako je jesen preterano vlažna, a lišće ugine, može da pati od neke vrste garežine. U tom slučaju samo odsecite i uništite lišće.

Održavanje: U proleće sejite i rasadite dobijene biljke. U leto uklonite glavice cveća čim se cvetanje završi. U jesen zaustavite rast, kako biste sprečili samorasejavanje.Uklonite bočne grančice za ponovnu sadnju.Zimi biljka ugine, tako da joj nije potrebna zaštita.Berba: Druge ili treće godine izvadite korenje u jesen, kako bi se koristilo kao povrće, ili ga sušite za upotrebu u lekovite svrhe. Cveće lepo izgleda u cvetnim aranžmanima za jesen i dobro se suši kada se okrene naopako, ako ga isečete pre nego što seme dobije braon boju, lako uspeva iz manjih korenova.Upotreba u kulinarstvu: Oman ima oštar, gorak ukus. Možete ga koristiti (kuvati) kao korenasto povrće ili ga možete sušiti.Upotreba omana kao leka
Oman je antiseptik disajnih organa. Osnovna upotreba ove biljke je kod respiratornih problema a nekada se naročito koristila kod tuberkuloze. U narodnoj medicini se koristi u sirupima za kašalj i kod astme, a oduvek je bila popularna i kao lek i kao začin. U Americi, ulje od omana se koristi kod katara disajnih organa, kao i kod katara creva, zatim hronične diareje, hroničnog bronhitisa i magarećeg kašlja. Takodje čisti pluća i jača krv.

Tonik od omana se za spoljašnju upotrebu koristi kod: šarlaha. herpesa, akni i drugih kožnih bolesti.
Helenin ima antimikotično (protivgljivično) dejstvo i naročito je efikasan u lečenju gljivica tipa Microsporum i Trichophyton. Koren ove biljke koristi se za meleme koji leče neke gljivične infekcije kože. Poznato je da oman deluje i kao diuretik i da pomaže pri izbacivanju toksina. Nedavna istraživanja su pokazala da oman sadrži laktine, snažne agense u borbi protiv bakterija i gljivica. Dim korena omana tera insekte, pa se može koristiti u prirodi, za rasterivanje komaraca i drugih insekata.


Setva: U zatvorenom prostoru od Decembra do Juna na temperaturi preko 18°C, seme sejati u posudama na max 0.3cm dubine- posuti laganim supstratom. Prekriti najlonom ili providnim poklopcem , ukloniti isti kada seme isklija. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza. Na otvorenom se seje direktno kada prodje opasnost od mraza. Pre setve seme držati 2-4 nedelje u vlažnom supstratu / pesku u frižderu.

Dodatne informacije

Količina

0.2gr / 100 +- semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Inula helenium / Oman“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *