Hyssopus officinalis / Miloduh

150.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , ,

Opis

Narodna imena – Blagovanj, veljeduh, vusak, glagoran, izop, isop, osipant, vrišak, sipan, isop, crkvinjak, satrajka, sipant.

Opis biljke – Miloduh je lekovita, aromatična, medonosna i dekorativna biljka. Raste samoniklo u prirodi, a uzgaja se po vrtovima kao kulturna biljka. To je višegodišnji žbunast, mirisan, dekorativan polugrm sa 60 do 70 cm visokim i uspravnim grančicama. Na obema stranama listova nalaze se mnogobrojne žlezde s uljem. Cvetovi su bele, plave i ružičaste boje u dugim klasastim cvastima. Cveta od juna do setembra.Sastav – Ova lekovita biljka sadrži flavonski heterozid diosmozid, saponozid marubiin, oko 0,2% holina, pektina, sluzi, fitosterola, tanina, šećera, raznih soli, osobito kalijum-nitrata 0,5-1% etarskog ulja. U etarskom ulju dominiraju pineni, kamfen, cineol i drugi terpeni.
Lekovito delovanje – Miloduh je jedna od najlekovitijih biljaka. Za lek se koriste listovi i cvetovi. Može se koristiti za lečenje hroničnog bronhitisa, posebno kod kroničnog bronhalnog katara, astme, jačanje želuca, ublažavanje kašlja i protiv noćnog znojenja, zatim protiv grčeva u prsima, kod prekomerne sluzi u crevima, slabosti probavnih organa, skrofuloze, vodene bolesti, žutice, a deluje i kao antiseptik.
Upotreba – Sveži miloduh se može koristiti celu godinu, a da bi se osušio, treba čekati da procveta. Najviše miloduha se koristi za destilaciju etarskog ulja, koje se koristi u farmaciji, parfimeriji prehrambenoj industriji za aromatizaciju likera i kozmetici. Upotrebljava se i u kulinarstvu. Iseckano sveže ili osušeno lišće koristi se kao začin za salate, sosove, čorbe od pasulja i krompira, jela od povrća. Koristi se u malim količinama, jer je veoma aromatičan.


Setva: U zatvorenom prostoru od Decembra do Marta na temperaturi preko 18°C, seme sejati u posudama na max 0.3cm dubine- posuti laganim supstratom. Prekriti najlonom ili providnim poklopcem , ukloniti isti kada seme isklija. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza. Na otvorenom se seje direktno kada prodje opasnost od mraza. Pre setve seme držati 2-4 nedelje u vlažnom supstratu / pesku u frižderu.

 

 

Dodatne informacije

Količina

1gr / 1000 +- semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Hyssopus officinalis / Miloduh“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *