Opis
Family: Papilionaceae
Genus: Pisum
Species: Sativum
Nova vrsta, naspram ostalih otporna je na visoke temperature i radja u više navrata-istovremeno cveta i plodonosi.Nova sorta , visine do 180cm sa jedinstvenom bojom mahuna i intezivnim dvobojnim cvetovima. Bujna i rodna, rana 45 do prve berbe mahuna. Koriste se svi delovi biljke: Kao salatni grašak, list i stabljike, mahuna dok je mlada kao grašak šećerac ili kao klasičan grašak za zrno koje se može konzumirati sveže, obradjeno ili zamrznuto. Ovo je prvenstveno grašak šećerac ( Mangetout ) koji se koristi za mladu mahunu u kojoj zrno još uvek nije naliveno. Može se koristiti mahuna obradjena ili u svežem stanju, nakon termičke obrade mahuna iz ljubičaste prelazi u tamno zelenu boju.
——————————————————–
Setva graška: Setva semena graška može se obaviti u jesenjem periodu, pred sam početak hladnog vremena. To znači da je sredina oktobra ili druga polovina tog meseca. Termin kada se seje seme graška je veoma važan, jer ukoliko se poseje u drugoj polovini oktobra biljka će moći da isklija, da se razvije i da formira nekoliko listova. Njena visina ne bi trebalo da pređe 5 do 7 centimetara. Ukoliko se odlučite za jesenju setvu graška, koristite nešto veću količinu semena prilikom setve, jer uvek dolazi do propadanja od hladnoće u toku zime. Setva se tkdj može obaviti i od januara do maja. Trebalo bi izbegavati setvu nakon aprila jer grašak ne voli visoke temperature i tokom visokih temperatura cvetovi otpadaju i ne zameću mahune. Grašak možete sejati u redove ili u kućice, odnosno u grupe. Ukoliko se odlučite za setvu semena u redove najbolje je sejati grašak u dvoredne leje, odnosno sa razmakom između redova od 30 do 35 centimetara. Nakon toga, bilo bi najbolje napraviti razmak od oko pola metra.
Recenzije
Još nema komentara.