Glycyrrhiza glabra / Sladić

250.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , ,

Opis

Family: Papilionaceae
Genus: Glycyrrhiza
Species: Glabra
Licorice

Sladic je dugovecna, otporna zeljasta biljka sa snažnim, razvijenim i žilavim, drvenastim korenovim sistemom. Iz rizoma, koji je ispod same površine zemlje, svakog proleca izbija po nekoliko stabljika koji narastu do 1/2 m. Divlja i sve cesce gajena biljka. Uzgaja se kao lekovita i zacinska biljka. Koristi se koren koji slast sadrzi zahvaljujuci velikoj kolicini glicirizina. Korenje i vreže se vade iz zemlje u jesen, operu se i suše. Iako se na mnogim mestima moze naci podatak da trpi -18C, ova biljka je sigurno otpornija jer u nekim krajevima nase zemlje gde temperatura pada i na – 23C raste samoniklo i bez ikakve nege.
Upotreba: U kuhinji> Sladić se upotrebljava za slatkiše i začinjavanje pića. Kao crni šećer, sa 25% glicirizina, koristi se za sladjenje kao porter piva.
Kao narodni lek. Umesto pastila i sirupa protiv bronhitisa i ostalih prehlada, moze se napraviti i koristiti vruć ili topao sirup od Štapića sladića ili čaj od ocišćenog i isitnjenog korena (25 g), koji se kuva 5 minuta u 600 ml vode.Čaj se pije iz malih čaŠica tri puta dnevno pre jela. Sladić mogu da koriste i dijabetičari.
Prerada i primena: Iz sladića se preradom ekstrahuju triterpenski saponini, medju kojima je najznačajniji glicirizin, 50-100 slađi od šećera. Sladić je ekspektorans, antiflogistik i spazmolitik. Njegovi ekstrakti koriste se za kapi i sirupe protiv kašlja, kao i za popravljanje ukusa lekova i životnih namirnica.


Setva: U zatvorenom prostoru od Februara do Maja na temperaturi preko 18°C. Semenku potopiti 1-3 dana u vodi a zatim sejati na dubini od 0.5cm u supstratu. Prekriti najlonom ili providnim poklopcem , ukloniti isti kada seme isklija. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza.

Dodatne informacije

Količina

50 semena

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Glycyrrhiza glabra / Sladić“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *