Galium verum / Ivanjsko cveće

150.00 рсд

Opis

Od ivanjskog cveća (Galium verum) ne prave se samo tradicionalni venčići za Ivanjdan (7. jula). Od ove biljke sitnih žutih cvetića i igličastih listova vekovima se prave letoviti čajevi za jetru, bubrege i protiv kožnih oboljenja.
Po legendi trudna Bogorodica, prilegla je da se odmori na bokor ivanjskog cveća koje od tada prijatno miriše na med. Ovaj miris potiče od esencijalnog ulja, a pored njega biljka sadrži i flavonoide, antrahinone i iridoide.
Ivanjsko cveće ima dugu tradiciju upotrebe u čajevima za jačanje i čišćenje jetre. Ovo verovatno ima veze sa doktrinom znaka, srednjevekovnom teorijom po kojoj biljke izgledom podsećaju na organ koji leče (biljke za jetru i žuč po ovoj doktrini su bele ili narandžaste boje). Kada se koristi za čišćenje jetre ivanjsko cveće meša se sa travom ivom i maslačkom. Ivanjsko cveće blagotvorno utiče na urogenitalni trakt.Narodna medicina ivanjsko cveće ceni i kao sredstvo za zaustavljanje obilnih menstrualnih ili krvarenja iz hemoroida u kombinacijisa rusomačom i hajdučicom.
Francuska tradicionalna medicina poštuje ovu biljku i posebno je preporučuje epileptičarima, ali modena fitoterapija ne koristi ivanjsko cveće za tu svrhu.Ivanjsko cveće se veoma često i uspešno upotrebljava u lečenju kožnih bolesti, posebno psorijaze.Vekovima se koristilo za sirenje mleka.


Setva: U zatvorenom prostoru Februara-Aprila na temperaturi preko 18°C, seme sejati u posudama na površini i samo utisnuti u supstrat. Prekriti najlonom ili providnim poklopcem , ukloniti isti kada seme isklija. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza.

 

Dodatne informacije

Količina

0,1gr / 150+ semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Galium verum / Ivanjsko cveće“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *