Dichondra repens / Dihondra

200.00 рсд1,000.00 рсд

Opis

Dihondra je niska, puzajuća trajnica / perena sitnih listova srcolikog oblika promera 1 – 1,5 cm, koja za kratko vreme izraste poput zelenog tepiha. Osim što je vizualno vrlo lepa, izuzetno je otporna na gaženje i jednostavna za održavanje. Nije zahtevna u pogledu zemljišta, iako će najbolje uspevati na humusom bogatim tlima. Dobro raste i u seni gde većina trava ne uspeva, ali i na jakom suncu. Leti odlično podnosi sušu, a osetljiva je na niske temperature. Zalivanje dihondre zavisi o tipu tla na kojem je posejana te o količini svetlosti kojom je površina izložena. Leti je površinu potrebno svakodnevno zalevati velikim količinama vode, koja treba dopreti u tlo barem do dubine od 5 cm.

Kao i za setvu klasičnog travnjaka, tako je i za setvu dihondre od bitne važnosti kvalitetna priprema tla. S površine na kojoj će se sejati potrebno je ukloniti sve ostatke građevinskog materijala i krupnije kamenje te po potrebi, nekoliko meseci pre setve, primeniti herbicid, kako u budućnosti korovi ne bi zagušili iznikle biljčice dihondre.Površinu valja obraditi do dubine od najmanje 15 – 20 cm, s napomenom kako teža, glinasta tla trebaju dublju obradu uz obavezno korigovanje dodavanjem peska i treseta. Tlo treba dobro usitniti te dobro iznivelirati kako bi se izbeglo zadržavanje vode po površini. Dobro bi bilo napraviti i blagi nagib površine. Pred setvu treba prihraniti tlo mineralnim djubrivom (NPK) formulacije 15:15:15. Seme posejati po površini i prekriti zemljom max 1cm- dobro utabati površinu. Nakon setve površinu je svakodnevno potrebno zalevati finim mlazom i po nekoliko puta dnevno. Površina uvek treba biti vlažna dok biljčice ne isklijaju i ojačaju.

Ukoliko se seje seme direktno,  na 1m2 ide 10gr semena. Setva se vrši nakon što prodje mraz.

Ukoliko se pravi rasad, svaka biljka se sadi na 20cm razmaka. Lično preporučujem pravljenje rasada jer je povoljnije i sigurnije a i same biljke veoma brzo rastu. Seme za rasad se seje 4-8 nedelja pre poslednjeg mraza ( Jan-Feb ).

Dodatne informacije

Količina

1gr / 200-+ Piliranih semenki, 10gr /1800-+ semenki, 50gr / 9000+- semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Dichondra repens / Dihondra“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *