Calluna vulgaris (L.) Hull

250.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , ,

Opis

Family: Ericaceae
Genus: Calluna
Species: Vulgaris
Officinalis

Vresak pripada porodici vresova (Ericaceae). Ovaj zimzeleni grm naraste do jednoga metra. Razgranate stabljike su mu uspravne i polegnute, a na njima nasuprotno smešteni mali, uski, zaobljeni i goli listovi. Cvetovi su ružičasti do ljubičasti, zvonoliki, sakupljeni u cvetni grozd. Plod je tobolac. Prijatnog je mirisa i pikantno gorkoga ukusa.UPOTREBA: U narodu Vresak je rado korišćena biljka kao začin jelima i za lečenje raznih bolesti. Kao začin, vresak je i malo previše aromatičan, odnosno prejak. Najčešće se koristi u jelima od ribe i mesa, kao i od povrća. Preživljavanje u prirodi: ujesen je vresak dobar začin i dobar napitak, tim vredniji jer u to doba godine baš i nema nekog aromatičnog svežeg bilja.
Uputstvo za pčelare: Vresak daje obilnu pčelinju pašu. Med, tamnožute boje, teško se vrca i slabijeg je kvaliteta. Pčelari ga koriste za prezimljavanje pčela.LEKOVITI DEO BILJKE
Bere se nadzemni deo biljke u cvatu i suši na toplom i promajnom mestu u hladu.

LEKOVITO DELOVANIE: lekoviti preparati vreska pre svega se koriste za: jače izlučivanje mokraće kod tegoba s bubrezimam, bešikom, infekcija, kamenaca u bešici, infekcije mokraćnih puteva, cistitisa, a i drugih komplikacija s mokraćnim organima, za lečenje sluzi i katara bronha, želuca i creva, čiščenje krvi, lečenje reumatskih tegoba, kožnih bolesti, naročito ekcema, osipa, kožnih nečistoća i za ispiranje i za obloge, za tegobe s prostatom, naročito infekcije i uvećanje prostate, za bolji rad srca, lečenje nesanice, i to naročito dugotrajne, jer je vresak lagani opijat, za lečenje poremećenog metabolizma, protiv crevnih parazita kao što su amebe i gliste. Zapadna narodna medicina koristi ga za lečenje: artritisa, bolesti bubrega, bešike i mokraćnih kanala, kamenaca i katara u bešici, ekcema, gihta, nesanice, nervne napetosti, niskog pritiska, bolesti prostate, rana i povreda kože, za čišćenje krvi, jače znojenje, za pravljenje Bahovih cvetnih kapi.

——————————————-

Seme se seje tokom cele god u posudi, samo se pospe i blago utisne, zalije i prekrije najlonom koji se uklanja svakodnevno na par sati.
Seme je veoma sitno !!!

Dodatne informacije

Količina

Porcija ( oko 100 semenki -+ )

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Calluna vulgaris (L.) Hull“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *