Pyrethrum cinerariaefolium / Buvač / Buhač

200.00 рсд500.00 рсд

Opis

Latinski naziv: Chrysanthemum ili Tanacetum cinerariaefolium. Stariji naziv – Pyrethrum cinerariaefolium
Buvač je višegodišnja žbunasta biljka koja može da naraste i do 80 cm. Na jednoj biljci formira se veliki broj jednogodišnjih stabala na čijem vrhu se formiraju cvetovi bele boje i intenzivnog mirisa. Veoma je cenjena biljka koja sadži supstance piretrin i cinerin koji imaju insekticidno i repelentno dejstvo. U industrijskoj proizvodnji koristi se za dobijanje bioinsekticida.
U biobaštovanstvu Buvač je veoma cenjena biljka, jer ima repelentno dejstvo na mnoge štetne insekte. Svojim mirisom odbija štetnike pa je poželjno saditi je na mesto gde se planira proizvodnja kupusnjača, rotkve, rotkvice, salate, spanaća I blitve. Kako je višegodišnja vrsta, najbolje je saditi je duž leja ili na obodu bašte.
Jak miris njegovih cvetova odbija buvača, mrave, vaši, muve, stenice, krompirovu zlaticu.Agrotehnika (tehnologija uzgoja)

Buvač dobro uspeva u toplom, sunčanom i dovoljno vlažnom području. Podnosi niže temperature, šta više – negativne temperature u toku zimskog perioda utiču na pojavu većeg broja cvetnih glavica u narednoj godini, a cvetovi su glavni deo ove biljke koji se eksploatiše. Nedostatak svetlosti negativno utiče na biljku, zahteva dobro osunčana mesta. Ima dubok korenov sistem, vlagu dobro iskorištava i može podneti sušni period,.

Rasad za sadnju može se proizvesti iz semena ove biljke u lejama tokom februara ili marta. Rasad za rasađivanje dostiže za oko 8 nedelja te se rasađuje na otvoreno polje krajem aprila i u maju..
Rasađuje se na razmak između biljaka 20-40 cm ,a među redovima 40-70 cm. Prve godine Buvač slabo cveta i donosi mali rod. Te godine treba, ako je potrebno, popuniti praznine na parceli novim biljkama, ako se utvrdi da se predhodni rasad nije primio. Narednih godina, biljka će se širiti umnožavanjem korenova.

Cvetanje počinje krajem maja i traje do jula. Cvetovi svojim intenzivnim mirisom odbijaju štetne insekte i tako štite gajene biljke.

Osušeni cvetovi Buvača se takođe mogu koristiti za spravljanje oparaka i macerata. Optimalno vreme berbe cvetova je kada je 75% rascvetanih cvetova jedne cvasti. Berba se obavlja po sunčanom i suvom vremenu. Sušenje cvetova se može vršiti u sušnicama ili prirodno, gde se nakon jednog dana sušenja na suncu prenose u suvu i promajnu prostoriju do potpunog sušenja.

Priprema oparka od Buvača
100-200 gr osušenih cvetova Buvača preliti 1 l kipuće vode i ostaviti da odstoji dok se ne ohladi. Doliti vodu do zapremine 5 l i prskati biljke u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima po lepom vremenu.

Priprema macerata od Buvača
100-200 gr osušenih cvetova Buvača preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoji 24 sata. Rastvor procediti, dodati vode do zapremine 5 l i tretirati biljke.
Tretiranje ponavljati dok se ne uoči smanjenje napada štetočina.


Setva: U zatvorenom prostoru od Decembra do Marta na temperaturi preko 18°C, seme sejati u posudama na max 0.3cm dubine- posuti laganim supstratom. Prekriti najlonom ili providnim poklopcem , ukloniti isti kada seme isklija. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza. Na otvorenom se seje direktno kada prodje opasnost od mraza.

 

Dodatne informacije

Količina

0.10gr / 80+- semenki, 0.5gr/ 400+- semenki, 1gr/ +800 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Pyrethrum cinerariaefolium / Buvač / Buhač“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *