Asparagus Blanco de Navarra

250.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: , , ,

Opis

Family: Liliaceae
Genus: Asparagus
Species: Officinalis
Cultivar: Blanco de Navarro

U ponudi: Seme dostupno odmah, biljke 2-3 mes. isporučujemo od maja do avgusta. Poštarina se plaća prilikom preuzimanja.

Stara, retka i skupa sorta koja spada medju najukusnije i najotpornije u svakom pogledu. Sadrži 10% više šećera od  ostalih belih sorti, ne sadrži konce. Punu zrelost postiže od 4god. Puna rodnost / tj ubiranje traje 10-15god. Dosta se brzo širi, posebno na lakšim i peskovitim zemljištima ali opstaje i na tvrdom neplodnom tlu. Ukoliko se redovno zaliva prinosnija je. Koristi se nakon obrade ali naspram svih ostalih sorti može se konzumirati i sveža. Izdanak se ubire dok se ne pojave grančice. Klijavost semena 98%. Stara sorta od koje se može sakupljati seme za dalju proizvodnju. U potpunosti otporna na niske temperature i nije potrebno ogrtanje niti prekrivanje slamom.

 

Špargla je višegodišnje niskokalorično povrće koje ne samo da je dobro za figuru , nego čak čini srećnim.
Ovo povrće snabdeva organizam magnezijumom , bakrom , folnom kiselinom i vitaminom E , čime se jačaju srce i krvotok i usporava prerano starenje kože i slabljenje vida . Špargla je takođe bogata kalijumom , koji pomaže čišćenje bubrega i mokraćnih kanala i poboljšava probavu .
Glavni sastojak u špargli je aminokiselina asparagin koja podstiče rad bubrega , aktivira jetru i žuč a time i podstiče izbacivanje otrovnih materija iz organizma . Špargla pomaže koncentraciju i jača nerve . Najnovije studije potvrdile su još jedno dejstvo špargle : špargla u našem mozgu aktivira hormon sreće.
Kad je reč o kalorijama , špargla spada u onu vrstu povrća koja ima najmanje kalorija . Količina od 100 grama sadrži samo 17 kalorija . Pored toga, špargla sadrži mikroelement hrom , koji usporava glad .

Razmnožavanje : Semenom

Setva : Seme potopiti 24h u vodi pa zasejati direktno u bašti nakon što prodje opasnost od mraza-jedva prekriti zemljom,održavati umerenu vlažnost zemlje.Tkdj može da se zaseje tokom zime u kontejnere a zatim s proleća prebaciti u bašti.

Klijanje: Temperatura iznad 15 C , u zavisnosti od vrste , isklija za 4-20 dana

Lokacija : Zahteva svetlost i umerenu vlažnost.

Nega : /

Zona otpornosti : 4a / -34,4C

Dodatne informacije

količina

20 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Asparagus Blanco de Navarra“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *