Opis
Herb Botanical Name: Ocimum tenuiflorum
Holy Basil, Tulsi
Višegodišnja biljka koja je zapravo nije pravi bosiljak već blizak rodjak. Lekovita, začinska i ukrasna biljka koja potiče iz Indije .Izdanci su visoki 30-60cm ima svojstva kao zalfija, maticnjak i nana. Aromaticna biljka koja se odavno koristi u kulinarstvu, najpoznatija jela sa bosiljkom poticu iz Italije i Francuske. Nadzemni deo biljke (Basilici herba) koristi se u narodnoj medicini za lečenje mnogih bolesti. Sastavni su deo raznih čajnih mešavina za smirivanje kašlja, poboljšanje apetita, sastavni deo diuretika i karminativa. Droga se koristi u prehrambenoj industriji kao začin. U narodu se upotrebljava kao blago sredstvo za umirivanje i otklanjanje nervene napetosti, protiv gasova, nadimanja i tegoba u organima za varenje. U hinduizmu se smatra svetom biljkom, dosta se koristi u Ajurvedi.
Ovaj kultivar karakterise jak miris i krupan list po čemu i nosi naziv.
Razmnožavanje : Semenom i reznicama
Setva : Seme posuti po supstratu, nakvasiti i odrzavati umerenu vlagu
Klijanje: Temperatura iznad 20 C, za 6-10 dana
Lokacija : Zahteva svetlost i umerenu vlažnost.
Nega : Moze da se cuva u saksiji ili u basti. U svakom slucaju lako se gaji i ne zahteva puno paznje
Zona otpornosti : /
Recenzije
Još nema komentara.