Vazdusni krompir / Kineski Yam

250.00 рсд1,250.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: ,

Opis

Dioscorea batatas, Chinese Yam, Air Potato

Brzorastuca jestiva i lekovita puzavica, dostize 3m. Cveta tokom cele godine i donosi dosta ploda-krtola. U ishrani se koristi vazdusna krtola ali najčešće ona koju pravi u zemlji tj rizome koji su dosta jaki, razvijeni i ukusni. Kod jama jestivi gomolj može težiti do 2 kg, a može doseći i do 2 m u dužinu. Moze se uzgajati kao saksijska visegosinja biljka ili kao višegodišnja biljka u basti. Biljka je dvodoma, zenski cvetovi su izuzetno mirisni.
Provereno u našim uslovima je zimootporna i prilično invazivna, lako se i brzo šii preko korena i krtolicama. Nije joj potrebna zaštita tokom zime.

Kupujete 5 bulbi ( mali gomolji )

Dodatno sa net-a:
Jam je od davnina korišten kao lijek, zahvaljujući velikom sadržaju fitonutrijenata, esencijalnih aminokiselina, vitamina i minerala. Vrlo je značajan u preventivnoj zaštiti od krvožilnih bolesti. Velik je izvor vitamina B6, koji je direktno odgovoran za jačanje krvnih stijenki (osobito značajno kod ljudi koji su imali infarkt). Gomolj jama mase 150 g sadrži oko 24% dnevne potrebe za vitaminom B6. Iznimno je značajan za regulaciju krvnog tlaka, jer svojim korisnim djelovanjem omogućava lakši protok krvi kroz bubreg, čime snižava tlak. U kineskoj se medicini vrlo uspješno koristi kod liječenja upalnih procesa u želucu i crijevima (gastritis i sl.). Jam djeluje na smanjenje problema kod gastritisa i drugih želučanih tegoba. Stimulira endokrine žlijezde i pojačava imunitet. Sadrži fitohormon diosgenin, koji u se u organizam ugrađuje kao progesteron. Ugljikohidrati i dijetalna vlakna iz jama održavaju osjećaj sitosti, a ujedno usporavaju razlaganje šećera u krvi, što je od velike koristi u prehrani dijabetičara. Antikancerogena svojstva: diosgenin – ima antioksidativna svojstva, i djeluje preventivno te antikancerogeno. Djeluje pozitivno na funkcije slezene, pluća i bubrega, a osobito povoljno djeluje na kosu i kožu (dobar ten i jaka kosa). Antioksidansi iz jama kontroliraju i sprječavaju slobodne radikale da napadaju mozak.
Uzgoj
Jam se može uzgajati na dva načina: „zračnim gomoljčićima“ ili sadnjom dijelova gomolja. Koji način izabrati ovisi o veličini uzgoja i uzgojnom prostoru. „Zračni gomoljčići“ koji se mogu uvjetno smatrati sjemenom, siju se u grijani zaštićeni prostor u ožujku. Nakon 40-ak dana biljke se sade na otvoreno. S obzirom na to da je jam biljka koja razvija gomolj jako duboko u zemlji, otežana je berba i zbog lomova gomolja smanjeni su prinosi. Da bi se olakšala berba i omogućili veći prinosi, koriste se nove tehnologije berbe jama. Jam je moguće saditi u velike posude, lonce, žardinjere, u „žljebove“ ili u „bazene“, odnosno drvene sanduke (kutije). Jam je penjačica i jako je važno da se kraj biljke postavi armatura, odnosno visoki kolci na koju će se jam penjati. Berba jama može početi već u rujnu, ali se može produljiti na listopad ili studeni. Prinosi se kreću od 4 do 6 kg/m2 ovisno načinu uzgoja.

Dodatne informacije

Količina

10 lukovica / bulbica, 100 lukovica / bulbica

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Vazdusni krompir / Kineski Yam“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *