Tanacetum parthenium / Povratić

200.00 рсд

Opis

Tanacetum parthenium / Povratić: je aromatična, bogato razgranata biljka perastih listova i sitnih jednostavnih i polupunih belih cvetova nalik dugmetu, cveta od juna do septembra, visine 60-80. Biljka je poreklom sa brdovitih prostora Balkanskog poluostrva. Sama biljka se sama uspešno zasejava, a za svoj rast treba sunčanu poziciju. Dobro podnosi sušu.
Biljka je slična po izgledu sitnim hrizantemama, ali je potpuno drugačijeg mirisa, cvetovi podsećaju na tratinčice ili kamilicu, a ima ih nekoliko vrsta, jednostavnih i punih cvetova.
Biljka se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini za snižavanje visoke temperature i lečenje glavobolje, zubobolje, bolova uzrokovanih artrozom, probavnih problema, uboda insekata, neplodnosti te problema s menstruacijom i trudovima tokom poroda. Pripada vrsti kritosemenjača (Angiospermae), a pripada porodici Asteraceae i rodu Tanacetum. Ova biljka je bogata spojevima poput terpena, kumarina, flavonoida i poliacetilena.
Tanacetum parthenium lekovita je biljka kojoj neki pripisuju spazmolitska, diuretska, tonička i ekscitatna, anthelmintska, antiseptička i insekticidna dejstva. Antibakterijski uticaj posljedica je aktivnosti seskviterpenskih laktona, specifično partenolida koji pokazuje bakteriostatsku aktivnost prema Gram-pozitivnim i Gram-negativnim bakterijskim vrstama: Staphylococcus aureus, E. coli i Salmonella spp. Tanacetum parthenium / Povratić

Seme se seje tokom cele godine u kontejnerima ili direktnom setvom. Samo se blago prekrije supstratom i održava umerena vlažnost istog.

Tanacetum parthenium / Povratić

Dodatne informacije

Količina

0,20g / 1500+- semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Tanacetum parthenium / Povratić“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *