Allium ursinum / Sremuš

200.00 рсд

Opis

Bear`s Garlic, Ramsons, Wild Garlic
Family: Alliaceae
Genus: Allium
Species: Ursinum

Medvedji Luk

Biljka sremuš (Allium ursinum), medvedji luk ili divlji beli luk, 1992. godine proglasena je za lekovitu biljku godine od strane Udruzenja za zastitu i ispitivanje evropskih lekovitih biljaka (Association for the Protection and Research on European Medicinal Plants).

Sremuš samoniklo raste u sumama ali se naravno moze i uzgajati u basti, sto je veoma pametna ideja jer je ovo biljka izuzetne lekovitosti sa sirokom lepezom lekovitih svojstava.
Divlji beli luk ne samo sto mirisom i ukusom podseca na cuveni lekoviti beli luk, vec sadrzi i mnoge aktivne supstance koje nalazimo u belom luku i zahvaljujuci kojima se nasiroko `proslavio`.U sumskim predelima divlji beli luk dobio je jos odredjeniji naziv – medvedji luk, jer spada u prve biljke koje medvedi jedu nakon prospavanog zimskog sna a zna se da oni tada pazljivo biraju hranu koja ce im u sto kracem vremenskom roku okrepiti organizam i povratiti snagu.Sto se tice nas ljudi, prolece je vreme za oporavak organizma od stetnog uticaja jake zimske hrane a sremuš je kao stvoren za to jer prociscava krv, zucnu kesu i jetru. Podstice varenje hrane u zelucu i crevima a nekada se upotrebljavao za lecenje crevnih parazita kod dece.
Zahvaljujuci visokom sadrzaju alicina lekovite karakteristike sremuša su vrlo slicne karakteristikama belog luka. Kao i beli luk ima antibakterijsko, antivirusno i antisepticko dejstvo. Isto tako, sremuš najvise deluje na snizavanje krvnog pritiska, stoga stiti od kardiovaskularnih bolesti i mozdanog udara.
Tinktura ili ekstrakt sremuša je odlican prirodni lek protiv bolesti respiratornog trakta kod kojih dolazi do nakupljanja sluzi u plucima, kao sto je na primer bronhitis, jer olaksava iskasljavanje sluzi.
Treba znati da su listovi i lukovica sremuša korisni i lekoviti u svezem obliku ali se suva biljka ne moze time pohvaliti. Zbog toga se sremuš moze cuvati u zamrzivacu ili u formi tinkture. Naravno, najbolje je jesti mlade listove kao salatu, onda kada mu je i vreme – u prolece. Utesno je i to da se od lukovice sremuša moze imati koristi tokom celog leta.

 

Seme se seje u posudi tokom cele god. Semenka se samo utisne u supstrat i održava umerena vlaga. Nakon 1 god. se presadjuje na otvorenom i stalnom mestu.

Dodatne informacije

Količina

30 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Allium ursinum / Sremuš“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *