Achillea millefolium / Hajdučka trava Red Velvet

200.00 рсд

Opis

Achillea millefolium / Hajdučka trava se u našem narodu odavno koristi kao lekovita biljka, ali je malo poznato da je, po predanju, još u Trojanskom ratu ovu biljku Ahil koristio za vidanje rana.
Hajdučka trava je poznata i po svom nazivu u latinskom jeziku – Achilea millefolium. U našim krajevima se koriste još i sledeća imena za nju: hajdučica, romonika, stolisnik ili kostrijet. To je perasta biljka visine do oko 80 centimetara, najčešće svetlozelene boje.
Za pojedine bolesti i tegobe koriste se čajevi spravljanjeni od osušene hajdučke trave. Pored toga, koriste se čajevi spravljeni od mešavine hajdučke trave i drugih lekovitih biljaka. Za određene spoljašnje povrede i kožne bolesti koriste se obloge spravljene na bazi hajdučke trave.
Hajdučka trava spada u divlje rastinje, ali se uzgaja i u baštama zbog svojih lekovitih sastojaka.Pokazalo se da hajdučka trava povoljno utiče na organe za varenje, ima blago sedativno dejstvo, a deluje i kao analgetik i kao antiseptik.Kao višegodišnja zeljasta biljka hajdučka trava ima uspravnu maljavu stabljiku visoku do 80 cm, pri vrhu granatu i obraslu listovima izduženolinearnog oblika, koji su dvostruko do trostruko perasto deljeni u režnjeve. Listovi su sa obe strane pokriveni dlačicama. Cvetne glavice su sitne, veličine do 5 mm, bele boje, sakupljene na vrhu stabljike u štitaste cvasti. Cveta preko celog leta. Plod je spljoštena ahenija.Herba se skuplja tokom letnjih meseci, od juna do avgusta, odsecanjem vršnih delova biljaka dužine 20-25 santimetara, ili se sakuplja samo cvast dužine samo dva santimetra. Odsečeni delovi se vezuju  i suše na promajnom mestu ili sušnici na temperaturi 35-50°C. Seme se seje sto pliće u kontejnerima tokom cele godine ili od jeseni do sredine proleca direktnom setvom u basti.


Setva: U zatvorenom prostoru tokom cele godine na temperaturi preko 18°C, seme sejati u posudama na površini i samo utisnuti u supstrat. Prekriti najlonom ili providnim poklopcem , ukloniti isti kada seme isklija. Zalivati umereno koliko da ima vlažnost za klijanje. Biljke preasadjivati na otvorenom kada prodje opasnost od mraza.

Direktnom setvom na otvorenom: S jeseni i zokom zime.

Achillea millefolium / Hajdučka trava

Dodatne informacije

količina

0.10gr / 600 +- semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Achillea millefolium / Hajdučka trava Red Velvet“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *