Opis
Family: Papilionaceae
Genus: Lens
Species: Culinaris
Lens Culinaris
Retka vrsta sočiva limun žute boje.
Sočivo je mahunarka visoke biološke i hranljive vrednosti. Ugljeni hidrati iz sočiva zahvaljujući svom složenom sastavu i prisutnim vlaknima postepeno se ispuštaju u krv, čime se postiže dugotrajan osećaj sitosti.Sočivo sadrži veću količinu proteina od pasulja. Biljna vlakana doprinose snižavanju holesterola, regulaciji probave i održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.
Sočivo sadrži mnoštvo vitamina i minerala.
Odličan je izvor mikroelementa molibdena, a takođe i veoma dobar izvor dijetalnih biljnih vlakana, magnezijuma i aminokiseline triptofana.
Dobar je izvor gvožđa i fosfora.
Od vitamina, veoma je dobar izvor vitamina B kompleksa, zatim beta-karotina, a sadrži još i kalijum, kalcijum, cink i bakar.
Od sočiva se mogu pripremati čorbe, variva, salate. Odlično se kombinuje sa žitaricama kao što su pirinač ili ječam.
—————————————————-
Seme se seje direktnom setvom od aprila do polovine juna , 4-5 zrna u 1 kućici na oko 2-3cm u dubini.
Recenzije
Još nema komentara.