Pasulj Podzemni / Bambara Bela

300.00 рсд

Opis

   Family: Fabaceae  
  Genus: Vigna   
  Species: Subterranea  

Bambara bean, bambara groundnut, congo goober, ground bean, hog-peanut, Congo groundnut, earth pea, njugo bean, Congo earth pea, kaffir pea, Madagascar groundnut, stone groundnut

Jednogodišnja puzava mahunarka sa dubokim, razvijenim korenom. Kada se cvet oplodi uvlači se i formira mahune ispod zemlje, svaka mahuna sadrži 2-3 krupne čaure sa semenkom. Semenka je okrugla, glatka i veoma tvrda. Prosečni prinos je oko 800kg / ha. Ova rsta odlično uspeva tamo gde druge vrste ne uspevaju. Najčešće gajena u Africi jer odlično podnosi visoke temperature i sušu , u ishrani se koristi semenka poput klasičnog pasulja ili drugih mahunarki. Semenka može da se kuva i konzumira kao leća, od suve semenke se tkdj može proizvoditi kvalitetno i hranljivo brašno. Biljke se nakon ubiranja semenki mogu koristiti kao stočna hrana. Bambara je azotofiksator i prihranjuje zemlju, nije potrebno dodatno djubrenje tla. Može se uzgajati kao medjukultura ili uz druge biljke poput kukuruza, tikve, povrća itd.

Vegetacija od 90-170 dana-što ukazuje da joj je neophodna ranija sadnja. Cveta nakon 30-60 dana od sejanja, dok je plod potpuno zreo nakon 30 dana od cvetanja. Biljka ponavlja cvetanje nakon svakih 30 dana.  na 1m² sadi se 6 biljaka.

 


Seme se seje direktno kada temperatura predje 20°C ili u posudama pa se presadjuje kada temperatura predje 20°C. Semenku oštetiti radi bržeg klijanja.  Direktno se seje u redju i medjuredu na udaljenosti od 20-40cm i dubini od 3-6cm. U 1 rupu ide 1-4 semenki max.

Dodatne informacije

Količina

20 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Pasulj Podzemni / Bambara Bela“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *