Pinus Pinea / Pinjoli

300.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: ,

Opis

Italian Stone Pine,Umbrella Pine,Parasol Pine, Pignolia Nut Pine
Family: Pinaceae
Genus: Pinus
Species: Pinea

Vrsta bora koja dostiže 12m u visini i do 3m u širini. Iako zvanično podnosi – 12C ova vrsta raste i u Srbiji i bez problema a odrasli primerci rastu i u Norveškoj tako daq trpi hladniju klimu od naše. Na otvorenom bi biljku trebalo saditi od 2 god i prve 2 god. zaštiti od zime nakon 3 god. opstaje bez zaštite. Dekorativna i plemenita vrsta koja radja skupocene orašaste plodove ( pinjoli ) koji su jestivi i lekoviti.

Pinjoli su plodovi bora roda Pinus i već hiljadama godina koriste se u ishrani širom sveta.
Potrebno je petnaestak godina da bi bor dostigao zrelost i imao puno šišarki. Drveće bora čuveno je po svojoj dugovečnosti pa se ubiranje pinjola sa jednog stabla moguće i do sto godina! Berba se obavlja ručno, a šišarke se suše na suncu te se potom iz njih vade semenke – pinjoli.Pinjoli su veoma ukusni i hranljivi i možete ih u ishrani koristiti na puno načina.
Pinjoli pripadaju grupi orašastih plodova koji se odlikuju prepoznatljivom aromom, visokim sadržajem ulja i visokovrednim bjelančevinama. Osim toga, sadrže obilje mikrominerala i u mastima topljivih vitamina. U poređenju sa drugim orašastim plodovima pinjoli su naročito bogati bjelančevinama (23,7%), vitaminima i mineralima. Poput žitarica, orašasti plodovi deficitarni su esencijalnom aminokiselinom lizinom. Kako mahunarke i mlečni proizvodi sadrže lizin, dobro ih je uzimati zajedno s orašastim plodovima. Od vitamina pinjoli su bogati vitaminima A, C, D, E, tijaminom, riboflavinom, nijacinom, a od minerala gvožđem, magnezijem,fosforom, cinkom i selenom.

Iako su bogati mastima, ne znači da orašasti plodovi nisu dobri za zdravlje. Upravo suprotno, njihove su masti uglavnom nezasićene, zbog čega su korisne u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i snižavanju LDL holesterola. Naročito mononezasićene masne kiseline snažno deluju na smanjenje krvnog pritiska i sniženje LDL holesterola. Osim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pinjoli se koriste kao lekovito sredstvo protiv uznemirenosti, tuberkuloze, kod poremećaja rada bubrega, mokraćnog mehura i sistema za varenje.

————————————————–

Pre-tretman : Seme potopiti 24h u toploj vodi.

Stratifikacija : 8 nedelja u vlažnom supstratu ( pesku , perlitu ) na temperaturi 2-5 C u frižderu – ukoliko isklija u frižderu, presadjuje se odmah u saksiji.

Setva : Tokom cele godine u kupovnoj zemlji ili mixu supstrata i perlita / peska , na dubini oko 5 cm .

Klijjanje : Temperatura 15 – 18 C , 1-6 meseci

Lokacija : Zahteva svetlost i umerenu vlažnost .

Nega : I god se čuva u saksiji , nakon 1.god se presadjuje vani na stalno mesto . Nije probirljiv po pitanju tla .

Zona otpornosti : 4a / -34.4 °C (-30 °F)

Dodatne informacije

Količina

10 semenki

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Pinus Pinea / Pinjoli“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *